Ουκρανικό: Η ίδια η Ρωσία έσκαψε τον «λάκκο» της!
Γράφει ο Πέτρος Δούκας*
Η Ρωσία θα χάσει τις αγορές της και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε απομόνωση!
Λόγω των παλαιών «ιδιοτήτων» και εμπειριών μου (Σίτιμπανκ, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εξωτερικών, ICC, κ.α.), πολλοί φίλοι μου ζήτησαν να καταγράψω κάποιες σκέψεις μου για το «Ουκρανικό» τις οποίες και σας μεταφέρω!
Πέρα από τον ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και τις απώλειες σε άμαχο πληθυσμό αλλά και σε ενόπλους, οι οικονομικές καταστροφές είναι τεράστιες.
Η Ουκρανία, πέρα από τον ξεριζωμό εκατομμυρίων και τους θανάτους χιλιάδων κατοίκων της, βλέπει σπίτια, περιουσίες και υποδομές της να καταστρέφονται πλήρως.
Τεράστιο είναι και το οικονομικό κόστος για Ευρώπη, Αμερική, αλλά και Κίνα και τα υπόλοιπα κράτη της οικουμένης.
Πολύ μεγαλύτερη όμως είναι η οικονομική καταστροφή της ίδιας της Ρωσίας:
- Οι τιμές των μετοχών των ρωσικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Μόσχας έχουν χάσει πάνω από το 70% της αξίας τους (δηλ. τεράστιες απώλειες πλούτου και οικονομικής περιουσίας και για τους ίδιους τους Ρώσους και για όσους ξένους επένδυσαν σε μετοχές ρωσικών εταιριών)
- Οι αγορές ρωσικών ομολόγων κατέρρευσαν και αυτές (να δούμε πόσες ρωσικές εταιρίες θα πληρώσουν τους τόκους στα ευρωομόλογα και διεθνή ομόλογα που έχουν εκδώσει),
- Το τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας ουσιαστικά πλέον δεν λειτουργεί. Πόσοι Ρώσοι ιδιώτες και επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να πληρώσουν τα τοκοχρεολύσιά τους και από που να αντλήσουν ρευστότητα οι Ρωσικές τράπεζες;
- Το 60% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας είναι δεσμευμένο στο εξωτερικό. Θα πρέπει να έχει αρχίσει να τυπώνει συνεχώς νέο χρήμα (χωρίς παραγωγικό αντίκρισμα)!
- Το ρούβλι έχει χάσει το 40% της αξίας του παρά τις παρεμβάσεις και τη στήριξη από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας.
- Όλα αυτά τα παραπάνω θα σημάνουν νέο κύμα πληθωρισμού αφού όλα τα εισαγόμενα προϊόντα θα κοστίζουν πολύ περισσότερο.
- Αντίστοιχα, με τις κυρώσεις, κλείνουν οι αγορές και όχι μόνο για τα εξαγώγιμα ρωσικά προϊόντα, αλλά και για τις εισαγωγές. Δηλαδή θα υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις σε προϊόντα μέσα στη Ρωσία, ενώ, πλήθος δυτικών εταιριών ήδη αποχωρεί για λόγους «ηθικής τάξεως»!
- Παράλληλα, προφανώς όλες οι χώρες προχωράνε στο σχεδιασμό της απεξάρτησής τους από ρωσικές πρώτες ύλες και προϊόντα, έστω και με μεγάλο κόστος!
Αυτό σημαίνει ότι για πολύ καιρό η Ρωσία θα χάσει τις αγορές της και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε απομόνωση!
Συμπερασματικά η ίδια η Ρωσία έσκαψε τον «λάκκο» της και έχει πλέον εγκλωβιστεί από μόνη της σε μια αδιέξοδη κατάσταση!
Και όπως έγραφε κατά το 374 π.Χ. ο Ξενοφώντας στον Ιέρωνα [7.12], το πρόβλημα με μια τέτοια κατάσταση δεν είναι το πως θα μπλέξεις, αλλά το πως θα ξεμπλέξεις (= «οὐδὲ γὰρ ἀπαλλαγῆναι δυνατὸν αὐτῆς ἐστι»). Ποιος και πως θα αποκαταστήσει όλες αυτές τις καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και υποδομές (= «πῶς γὰρ ἄν τίς ποτε ἐξαρκέσειε ἢ χρήματα ἐκτίνων ὅσους ἀφείλετο ἢ δεσμοὺς ἀντιπάσχων ὅσους δὴ ἐδέσμευσεν, ἢ ὅσους κατέκανε πῶς ἂν ἱκανὰς ψυχὰς ἀντιπαράσχοιτο ἀποθανουμένας;»)
Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, τόσα δημοκρατικά κράτη βρέθηκαν με κοινή αντίληψη και στάθηκαν απέναντι στην Ρωσική εισβολή (έστω όχι στρατιωτικά, αλλά ψυχικά, διπλωματικά και οικονομικά).
Γι’ αυτό και η Κίνα φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλέον ότι η στενή σχέση και υποστήριξη της Ρωσίας μπορεί να της αποφέρει κάποια πρόσκαιρα εμπορικά οφέλη, αλλά την οδηγεί και σε κάποιο νέο γύρο απομόνωσης από κράτη και αγορές. Γι’ αυτό δεν νομίζω να στηρίξει τη Ρωσία για πολύ ακόμα.
Ας λάβουμε υπόψη ότι η οικονομία της Ρωσίας ισοδυναμούσε περίπου με το άθροισμα των ΑΕΠ της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου! Αν και στρατιωτικά είναι ισχυρή, οικονομικά δεν είναι υπερδύναμη, και τώρα ακόμα λιγότερο!
Η κατάσταση στην Ουκρανία δημιουργεί επίσης μια νέα πεποίθηση ότι πολιτικές κρατών που έχουν βλέψεις στην επικράτεια άλλων κρατών, και τυχόν προσπάθειες για αλλαγές συνόρων δεν θα είναι πια ανεκτές και θα οδηγούσαν σε κυρώσεις και απομόνωση! Και το νέο Γερμανικό δόγμα για επανεξοπλισμό της Γερμανίας κάτι τέτοιο δείχνει!
Επειδή η Ρωσία έχει η ίδια πλέον εγκλωβιστεί στην Ουκρανία, θα αργήσει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και θα πρέπει δυστυχώς να μάθουμε να ζούμε και με αυτήν.
Πανδημία και Ουκρανικό οδηγούν τα περισσότερα κράτη:
- σε υψηλότερο πληθωρισμό παγκοσμίως (ήδη 8% στις ΗΠΑ και 5,6% στη Βρετανία και 7,2% στην Ελλάδα),
- σε πολύ υψηλότερες τιμές καυσίμων και ενέργειας
- σε υψηλότερα επιτόκια,
- σε πίεση στις αγορές ομολόγων και μετοχών,
- σε συνεχείς αγορές ομολόγων κρατών και επιχειρήσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες (assetpurchases για την ενίσχυση της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία παραταύτα θασυμπιεσθεί κι’ άλλο),
- σε ελλείψεις σε τρόφιμα, πρώτες ύλες, αγροτικά προϊόντα,
- σε συνεχείς αυξήσεις στο κόστος καλλιεργειών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια, κλπ.)
- σε ελλείψεις σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα, ημιαγωγούς, και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα,
- σε νέο γύρο τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων,
- σε μείωση των ρυθμών ανάπτυξης κατά (πολύ χονδρικά) 1,5% παγκοσμίως, κλπ.
Μια πολύ δύσκολη κατάσταση, μια νέα πραγματικότητα, αλλά ακόμα ίσως κάπως διαχειρίσιμη!
(*) Δήμαρχος Σπάρτης
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις