Δημοσκοπήσεις και ΚΙΝΑΛ: Πραγματική ανάκαμψη ή συγκυριακή άνοδος;
Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος / newsbomb.gr
Έχουν αναθαρρήσει, πρώην και νυν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, βλέποντας μια διόλου ευκαταφρόνητη άνοδο στα ποσοστά του διαδόχου πολιτικού σχήματος (ΚΙΝΑΛ) το τελευταίο διάστημα και μάλιστα στην τελευταία μέτρηση (της εταιρείας Alco για λογαριασμό του Open), το κόμμα άγγιξε τα διψήφια ποσοστά. Πόσο πραγματική όμως είναι αυτή η άνοδος και πόσο μπορεί να διατηρηθεί ή και να διευρυνθεί;
Είναι προφανές ότι η συγκινησιακή φόρτιση που προκάλεσε σε ολόκληρη την χώρα η πρόωρη απώλεια της Φώφης Γεννηματά έχει παίξει ρόλο. Από εκεί και πέρα, σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, η διαδικασία εκλογής ηγεσίας έφερε - μετά από πολύ καιρό - το κόμμα, στο πολιτικό προσκήνιο, έδωσε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο στα στελέχη του, ενώ εφημερίδες και ενημερωτικές ιστοσελίδες παρακολουθούν δημοσιογραφικά την πορεία προς τις εσωκομματικές κάλπες. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μετά από την παταγώδη αποτυχία του ΚΙΔΗΣΟ και την επανένταξη του στο κόμμα από το οποίο είχε φύγει, είχε σχεδόν εξαφανιστεί από την εσωτερική πολιτική σκηνή.
Αυτοί οι πολιτικοί λόγοι, όμως, θα εκλείψουν σε κάθε περίπτωση την 5η ή την 12η Δεκεμβρίου. Τότε, η εκλογική διαδικασία θα ολοκληρωθεί, το ΚΙΝΑΛ θα αποκτήσει νέο πρόεδρο και τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Ο νέος ηγέτης θα κάνει τις αλλαγές που νομίζει, θα μιλήσει στο κομματικό του ακροατήριο και γενικά θα κάνει όλες όσες εσωκομματικές κινήσεις πρέπει, χωρίς όμως αυτές να αφορούν (ή να απασχολούν) απαραίτητα την κοινωνία.
Τότε λοιπόν, και όχι τώρα θα φανεί εάν το ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει να αρέσει ξανά (όπως είχε πει κάποτε η Μελίνα Μερκούρη στον Ανδρέα Παπανδρέου) ή θα βυθιστεί στην ρουτίνα ενός μικρομεσαίου κόμματος που θα κινείται μεταξύ του 6 και του 8%. Τότε, λοιπόν και όχι τώρα θα φανεί εάν αυτή η δημοσκοπική άνοδος είναι απλά πρόσκαιρη και συγκυριακή ή πρόκειται πράγματι για την αφετηρία μιας νέας πορείας του κόμματος που πρωταγωνίστησε στην Ελλάδα την περίοδο της μεταπολίτευσης.
Σε μια χώρα βέβαια, που τα κόμματα είναι προσωποπαγή, κυρίαρχο ρόλο για την πορεία του ΚΙΝΑΛ θα παίξει ο ηγέτης που θα εκλεγεί. Αυτός θα δώσει τον τόνο και αυτός είτε θα πιστωθεί την άνοδο είτε θα χρεωθεί την καθίζηση. Ο νέος πρόεδρος θα είναι αυτός που θα ενώσει η θα διχάσει, θα προσελκύσει η θα διώξει ψηφοφόρους και στελέχη.
Κατά συνέπεια , ο πολιτικός λογαριασμός θα γίνει την επόμενη της εκλογής και όχι τώρα. Όσοι βλέπουν σήμερα πίσω από τις δημοσκοπήσεις την πολιτική ανάκαμψη βιάζονται πολύ, όπως βιάζονται και όσοι προεξοφλούν το τέλος του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις