Όλα ανοικτά για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Γράφει o Αντώνης Αντζολέτος
Η ΔΕΘ και οι νέες, καλύτερες δημοσκοπήσεις έχουν φέρει μέρες περισυλλογής και αναθεώρησης των στόχων στην Κουμουνδούρου και, όπως πολλές φορές γίνεται στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, οι ισορροπίες κρέμονται από μια κλωστή. Μια διατασική συγκέντρωση στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη τέσσερις ημέρες μετά τη ΔΕΘ, αντί να λύσει προβλήματα και να ξεθολώσει το πεδίο γύρω από τη διεξαγωγή του συνεδρίου, μάλλον προκάλεσε νέο βραχυκύκλωμα.
Τα στελέχη που συμμετείχαν είχαν «ορκιστεί» να μην υπάρξει καμία διαρροή για τη συνάντηση, όμως αυτό δεν κατέστη εφικτό και το ραντεβού των «12» έγινε γνωστό, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της «Κ» την εβδομάδα που πέρασε. «Πλέον θα πω “όχι” στο συνέδριο», τόνιζε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Κ» εμφανώς απογοητευμένο, αλλά και προβληματισμένο πως οποιαδήποτε υπόσχεση και αν δοθεί για την κορυφαία κομματική διαδικασία δεν θα τηρηθεί και η Κουμουνδούρου θα εμφανιστεί διχασμένη.
Αυτή τη στιγμή η διεξαγωγή του συνεδρίου φαίνεται να βρίσκεται στον αέρα και η επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου με αυτό το θέμα θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη. Ποιος είναι ο μεγάλος προβληματισμός; Αν το συνέδριο μετατεθεί για μετά τον Δεκέμβριο, πιθανές πολιτικές εξελίξεις μπορεί αναγκαστικά να το μεταφέρουν χρονικά μετά τις διπλές εκλογές. «Ο Μητσοτάκης θα σχεδιάζει εκλογές για τον Μάιο και εμείς ακόμα και στις αρχές της άνοιξης θα ασχολούμαστε με τα εσωκομματικά μας;» δήλωνε μέλος του οργάνου.
Ο παράγων «πανδημία»
Είναι ξεκάθαρο πως ο Αλέξης Τσίπρας με ένα μπαράζ επαφών επιχειρεί να διασφαλίσει πως από τη στιγμή που οι διαδικασίες του συνεδρίου προχωρήσουν θα έχουν αποκλειστικά ενωτικό και συσπειρωτικό χαρακτήρα, με βασικό μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πάλι έτοιμος να κυβερνήσει. Για αυτό, άλλωστε, κεντρικά από την Κουμουνδούρου επιμένουν πως το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν», απλώς και ο παράγοντας της πανδημίας δεν επιτρέπει να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.
Ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει εντείνει τις επαφές του προς αυτή την κατεύθυνση και δεν αποκλείεται μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, που προγραμματίζεται να συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο, να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν να βρουν πώς οι προσυνεδριακές διαδικασίες θα γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, περιλαμβάνοντας την κινητοποίηση του κόσμου και τη δυνατότητα οι οργανώσεις να συνεδριάσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού.
Οι «προεδρικοί» επιθυμούν τη διεξαγωγή του συνεδρίου, αν και υπάρχουν και στελέχη που δεν θα έλεγαν «όχι» στην πραγματοποίησή του μετά τις εκλογές, υπό τον κίνδυνο της πολύμηνης εσωστρέφειας που θα φέρει. Από την «Ομπρέλα» ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς εκτιμούν πως ο ιδεολογικός προσδιορισμός του κόμματος προς τα αριστερά έχει καθυστερήσει πολύ. Υπενθυμίζεται πως το κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματιστεί να συγκληθεί τον Μάιο του 2020, όμως ο κορωνοϊός άλλαξε όλα τα πλάνα. Στη «ΡΕΝΕ» δεν έχουν πρόβλημα οι διαδικασίες να πάνε λίγο πιο πίσω, προκειμένου να μην συμπέσουν με τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.
Το άλλο πρόβλημα που υπάρχει είναι η ανανέωση των οργάνων. Αυτή τη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση πορεύεται με τα 41 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο δεν είναι εκλεγμένο όργανο. Είναι η παλαιά Πολιτική Γραμματεία στην οποία έχουν προστεθεί στελέχη μετά τη διεύρυνση και τη μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ σε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Το ίδιο ισχύει και για την Κεντρική Επιτροπή, η οποία έχει αδρανοποιηθεί και τη θέση της έχει πάρει η πολυμελής Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, που είναι αρκετά δύσκολο να συνεδριάσει. Συνεπώς στην εξίσωση βρίσκονται και οι «σύμμαχοι», που πιέζουν προκειμένου να πάρουν τη «σφραγίδα» του κόμματος για την ισότιμη συμμετοχή τους σε αυτό.
Στις επόμενες συνεδριάσεις αναμένεται να εξεταστεί και η οπτική όσων θεωρούν πως το ενδεχόμενο εκλογών θα συνδράμει στη διεξαγωγή ενός ενωτικού συνεδρίου. Στη βάση πως τα στελέχη των δύο κύριων τάσεων θα το σκεφτούν πολύ να ανεβάσουν το θερμόμετρο και να πλήξουν το κόμμα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να χρησιμοποιήσει την κορυφαία κομματική διαδικασία ως αφετηρία για τη «νέα αρχή» για την οποία μίλησε από το βήμα της ΔΕΘ. Ολοι στην Κουμουνδούρου, πάντως, γνωρίζουν πως οι τάσεις δύσκολα θα αποφύγουν να μην μπουν στον πειρασμό να μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Ακόμα και οι «πρωτιές» που θα καταγραφούν για τη συγκρότηση της νέας Κεντρικής Επιτροπής θα δώσουν τον τόνο για τον πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις