Γράφει ο Γιάννης Μητράκος

Είναι γνωστό και πανθομολογούμενο ότι ως λαός είμαστε ή του ύψους ή του βάθους, αν και οι πρόγονοί μας είναι αυτοί που μίλησαν πρώτοι για το μέτρο, κάτι που απουσιάζει στις μέρες μας. Συχνά, επίσης, διαμαρτυρόμαστε κι εκφράζουμε την αγανάκτησή μας όταν η πολιτική ζωή εκτρέπεται και πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα με τους αντίπαλους πολιτικούς άνδρες να καταφέρονται ο ένας κατά του άλλου με επιθετικό, προσβλητικό και υβριστικό τρόπο, που δεν συνάδει σε ανθρώπους που προσδιορίζονται ως πολιτισμένοι! Ιδίως τα τελευταία χρόνια, από την εποχή του πρώτου μνημονίου και μετά, ο πολιτικός διάλογος και η αντιπαράθεση με επιχειρήματα αντικαταστάθηκαν από τις εύκολες κατηγορίες, τους ανεύθυνους χαρακτηρισμούς και συχνά τις υβριστικές εκφράσεις.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που δεν απορεί κανείς για την επίθεση που δέχθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, τόσο από την κυβερνητική πλευρά, όσο κι από μερίδα των μικρών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, γιατί διέπραξε τη μεγίστη των αμαρτιών να γράψει αποχαιρετιστήριο άρθρο για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απέρχεται της πολιτικής ζωής μετά από 16 χρόνια στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας της. Το γεγονός ότι ο αρχηγός ενός αριστερού κόμματος εκφράζεται ευγενικά για την ηγέτιδα της συντηρητικής παράταξης στη Γερμανία και την Ευρώπη θεωρήθηκε ως «μεταστροφή», ως «υποταγή», ως «απεμπόληση ιδεών και αξιών» , ως «προδοσία» κοκ.

Το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα συμπεριλήφθηκε σε εκτενές αφιέρωμα της γερμανικής εφημερίδας «Di Zeit” (25/09/2021), στο οποίο έλαβαν μέρος 12 εν ενεργεία και τέως αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και άλλοι κορυφαίοι παράγοντες της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, οι οποίοι κλήθηκαν να περιγράψουν τη σχέση τους με την απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο, αποτιμώντας την όλη συμβολή της στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή.

Η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν «ρόδινη» και ανέφελη, ιδίως στην πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του, όταν ο σκληρός υπουργός της Βόλφανγκ Σόιμπλε υποστήριζε και πίεζε προς κάθε κατεύθυνση για να πετύχει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Φαίνεται, όμως, ότι στη συνέχεια, μεταξύ των δύο ηγετών, Τσίπρα και Μέρκελ, υπήρξε ένα κλίμα αμοιβαίας ειλικρίνειας, εντιμότητας και συμβιβασμού, που απέτρεψε το δυσμενές για τη χώρα μας σενάριο κι οδήγησε σε επώδυνες λύσεις, που είχαν όμως προοπτική εξόδου από την κρίση.

Το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, για ένα πολιτικό πρόσωπο που εξέφρασε με δυναμισμό την ευρωπαϊκή συντήρηση, ήταν ένα μάθημα πολιτικού πολιτισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δίνει τέτοιου είδους μαθήματα, διακινδυνεύοντας να δεχθεί επιθέσεις από φίλια κι εχθρικά προς αυτόν πρόσωπα, εκφράζοντας ένα άλλο επίπεδο πολιτικής ζωής απ’ αυτό που έχουμε συνηθίσει ως τώρα.

Στις 31 Μαΐου 2017, όντας πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας παρίσταται μαζί με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τιμώντας έναν πολιτικό που συνέδεσε το όνομά του (θετικά ή αρνητικά) με την μεταπολεμική πολιτική ιστορία του τόπου μας. Οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς, εξέφρασαν την «ευγνωμοσύνη» τους για την ανωτερότητα που επέδειξε ο τότε πρωθυπουργός με αποδοκιμασίες και γιουχαίσματα!

Στις 8 Ιουλίου 2919 ο Αλέξης Τσίπρας παραδίδει την πρωθυπουργία της χώρας στον νικητή των εκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη, υποδεχόμενος τον νέο πρωθυπουργό στην είσοδο του μεγάρου Μαξίμου, ανταλλάσσοντας μαζί του χειραψία κι εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του, επαναφέροντας την πολιτική ζωή σε μια κανονικότητα που είχε διαταραχθεί σοβαρά στις 26 Ιανουαρίου 2015, όταν νικητής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε να προβεί στην καθιερωμένη παράδοση-παραλαβή! Αυτή, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική περίοδο, διενεργήθηκε ανάμεσα στους Κώστα Μπούρα, Διευθυντή του γραφείου του κ. Σαμαρά και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, Διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα!

Ο συγγραφέας και καθηγητής Leo Buscaglia είχε πει κάποτε πως: «Η ευγένεια είναι προσόν των ισχυρών» κι από αυτήν φαίνεται πως διακατέχεται, όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις ως τώρα, παρά την αρνητική συμπεριφορά των εκφραστών της συντηρητικής παράταξης που καυχώνται για την αστική τους καταγωγή και τη δήθεν «ευγένεια» του καθωσπρεπισμού τους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr