Η μεσαία τάξη, προτεραιότητα για ΣΥΡΙΖΑ
Γράφει o Αντώνης Αντζολέτος
Ο κ. Τσίπρας μέσω της ΔΕΘ επιχείρησε να επαναπροσεγγίσει ψηφοφόρους που επλήγησαν από τις πολιτικές της περιόδου 2015-2019
Σε αντίθεση με το 2019 και το 2020, η φετινή ΔΕΘ έφερε χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα, οι βουλευτές που βρέθηκαν στο Βελλίδειο μιλούσαν για ένα restart που έγινε από τη Θεσσαλονίκη και για την ετοιμότητα που έδειξε το κόμμα να αναλάβει και πάλι τα ηνία της χώρας. Η αμηχανία των δύο προηγούμενων ετών στην αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί και, σύμφωνα με στελέχη της, βασικό ρόλο έπαιξε η προετοιμασία που είχε πραγματοποιηθεί, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο ετοιμάζει το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Μέσα από τις θεματικές εκδηλώσεις το πλαίσιο ήταν διαμορφωμένο πολύ πριν από τη ΔΕΘ, οι ζυμώσεις με την κοινωνία είχαν γίνει και αυτό το οποίο προστέθηκε ήταν ένα «λίφτινγκ» που επέβαλαν η νέα συνθήκη του κύματος της ακρίβειας και τα αναθεωρημένα δεδομένα της πανδημίας.
Η επανασύνδεση με τη μεσαία τάξη και συνεπώς η δημοσκοπική ανάκαμψη είναι το ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου το καλό κλίμα να διατηρηθεί. Προσδιόρισε τον πήχυ των φορολογικών απαλλαγών στις 300.000 για τις γονικές παροχές και άνοιξε κατά πολύ το «target group» του κόμματος. Η «γέφυρα» από τα λαϊκά στρώματα και τους μικρομεσαίους προς τους μεσαίους θεωρήθηκε απαραίτητη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις –για τις δύο τελευταίες κατηγορίες– οι γραμμές δεν είναι ευδιάκριτες.Ο άλλος στόχος ήταν ο τέως πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος αυτή την ιδιότητά του, να εμφανιστεί ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του προοδευτικού χώρου. Η πρόσθεση, άλλωστε, έχει γίνει εδώ και καιρό στην Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 φτάνουν, με βάση τις εκλογές του 2019, στο 48,37% του εκλογικού σώματος (μαζί με τις άλλες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις κυρίως της Αριστεράς ξεπερνούν το 50%). Η Ν.Δ., όπως σημειώνουν, πέρα από το δικό της 39,85% δεν φαίνεται να έχει κάποια ισχυρή δεξαμενή στην οποία μπορεί να απευθυνθεί. «Είναι καλοδεχούμενες οι εκλογές. Εμείς διεκδικούμε και θα έχουμε την πρωτιά, και χωρίς περιπέτειες από την πρώτη Κυριακή θα συγκροτήσουμε συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα», ανέφερε ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Νέα στελέχη
Με τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έδειξε πως σε αυτή τη φάση η οικοδόμηση ή η ανακοίνωση συνεργασιών δεν είναι προτεραιότητά του. Και μπορεί να έκλεισε την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς αναφερόμενος στον «ήλιο που πρέπει να σηκωθεί πάνω από την Ελλάδα», ωστόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως στόχος δεν είναι η διείσδυση στο ΚΙΝΑΛ. Περισσότερο έδειξε να τον ενδιαφέρει το «άνοιγμα» του κόμματος, με αξιοποίηση νέων στελεχών (ο Μιχάλης Καλογήρου έχει αναλάβει το εγχείρημα) που θα καθίσουν ακόμα και σε υπουργικές καρέκλες. Οι τόνοι απέναντι στην κυβέρνηση θα είναι πολύ υψηλοί από εδώ και πέρα, με βουλευτές και στελέχη να λειτουργούν μέσα σε συνθήκες μιας άτυπης προεκλογικής περιόδου. Η ατζέντα θα είναι κυρίως οικονομική. Τον τόνο έδωσε και η Εφη Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζοντας «αναξιόπιστο» τον πρωθυπουργό και προσθέτοντας πως «νομοθετεί για την τάξη του», σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1.
Στο στόχαστρο Πολάκη ο Κούλογλου
Μια ανάρτηση του Στέλιου Κούλογλου στον ιστότοπο «TVXS», όπου υποστήριξε πως η μάχη Μητσοτάκη – Τσίπρα στη ΔΕΘ έληξε «ισόπαλη» δεν άρεσε στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής ανέφερε πως μπορεί τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν να είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο «έμοιαζαν αποσπασματικά και δεν έγιναν αντιληπτά ως ένα συνολικό σχέδιο και μια πειστική πρόταση αλλαγής». Ο Παύλος Πολάκης έπιασε αμέσως το πληκτρολόγιο και του απάντησε πως «αν εσύ είδες “ισοπαλία” στη ΔΕΘ, μάλλον χρειάζεσαι γυαλιά», συστήνοντάς του να «ξεκουραστεί» από την πολιτική και να ασχοληθεί μόνο με τη δημοσιογραφία. Τη σκυτάλη πήρε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος από την άνοιξη του 2020, λόγω του «πόθεν έσχες», οι σχέσεις του με τον Στέλιο Κούλογλου δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Ζήτησε μέσω Τwitter να μην μπαίνουν αυτογκόλ, ξεκαθαρίζοντας πως «μπορούμε τη νίκη στις εκλογές! Οχι ισοπαλία. Ολοι και όλες μαζί».
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις