Γράφει o Αντώνης Αντζολέτος

Η πολιτική συγκυρία και οι διαχωριστικές γραμμές που επιχειρούν να βάλουν οι δύο κύριοι εκπρόσωποι του προοδευτικού χώρου δεν αποκλείει τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, ωστόσο η καθημερινότητα δεν τους βοηθάει. Τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις τους είναι συνεχή, καθώς τα ζητούμενα για τα δύο κόμματα είναι διαφορετικά. Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να ανακάμψει δημοσκοπικά και να ξεκολλήσει από τη ζώνη του 20%, ενώ η Φώφη Γεννηματά επιθυμεί να διαγράψει μια αυτόνομη πορεία χωρίς να κατηγορηθεί πως αποτελεί το παρακολούθημα ούτε της κυβέρνησης ούτε του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μηνύματα, πάντως, που έστειλαν οι δύο αρχηγοί για τα εργασιακά δείχνει πως η μεσαία και η αριστερή πτέρυγα της Βουλής θα δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με το ΣΕΠΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, εκτιμώντας πως αποτελεί συνειδητή επιλογή του Μαξίμου η υποβάθμιση του Σώματος. Και τόνισε: Η κυβέρνηση «δεν είναι μόνο ότι καταργεί το 8ωρο, θεσμοθετεί 10ωρη εργασία, απελευθερώνει τις υπερωρίες και θεσμοθετεί μάλιστα να είναι απλήρωτες, αλλά ότι επιχειρεί να παγιώσει μια αντίληψη στην αγορά εργασίας σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τον έλεγχο των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων». Με αφορμή τη μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή, υπογράμμισε πως έχει «πολλά ερωτηματικά ως προς τον στόχο αυτής της παρέμβασης», καθώς όπως είπε, «το ΣΕΠΕ δεν είναι εισπρακτικός μηχανισμός όπως η ΑΑΔΕ, με την οποία συγκρίνεται».

Ριζικά αντίθετη στο εργασιακό ν/σ εμφανίστηκε και η κ. Γεννηματά σε διαδικτυακή συζήτηση, αναφέροντας πως «δεν αποδεχόμαστε τις πολιτικές που παραπέμπουν το κρίσιμο εργατικό δικαίωμα του 8ώρου στην άνιση ατομική διαπραγμάτευση εργοδότη – εργαζομένου». Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, δεν διαφώνησε σε όσα και ο Αλ. Τσίπρας έχει πει για κατάργηση των συγκεκριμένων διατάξεων: «Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει αυτές τις αντεργατικές διατάξεις, θεωρούμε δέσμευση και υποχρέωσή μας την κατάργησή τους, όταν μελλοντικά οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν». Και μπορεί στο εργασιακό να υπάρχει σύμπνοια, η εκλογή του νέου Δ.Σ. του ΑΣΕΠ, όμως, δίχασε για τα καλά τα δύο κόμματα. O ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Ν.Δ. για ψήφιση φωτογραφικής διάταξης, που δίνει τη δυνατότητα επανατοποθέτησης των ήδη υπηρετούντων μελών του ΑΣΕΠ. Μάλιστα, στη διάσκεψη των προέδρων επιτέθηκε στο ΚΙΝΑΛ πως έδωσε την πολυπόθητη πλειοψηφία στη Ν.Δ. με αντάλλαγμα να βάλει και δύο πρόσωπα δικά του ως συμβούλους.


Πηγή: Καθημερινή

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr