…Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι…
«Η Ευρώπη… της Σπάρτης» και πώς καθιερώθηκε η απεικόνιση της μορφής του περιώνυμου ψηφιδωτού της πόλης μας στο νόμισμα των δύο Ευρώ
Γράφει ο Δημοσθένης Α. Ματάλας*
Αυτές τις μέρες που ολοκληρώνεται το Μουσείο Ψηφιδωτών, στη συμβολή Κων/νου Παλαιολόγου και Διοσκούρων, στο οποίο στεγάζεται η «Αρπαγή της Ευρώπης», ξανάφερα στην μνήμη μου το πώς κατορθώσαμε να απεικονίζεται στη μία πλευρά του νομίσματος των δύο Ευρώ ακριβές αντίγραφο αυτού του περίφημου ψηφιδωτού.
Το μικρό χρονικό αυτής της ιστορίας που αποδεικνύει το πόσο μετράει το όνομα της πόλης μας σε όλο τον Κόσμο, διαδραματίστηκε την περίοδο που οι χώρες της Ευρωζώνης και μαζί τους το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, προετοιμάζονταν να υποδεχθούν το νέο ενιαίο νόμισμα, το Ευρώ.
Τότε, λοιπόν, με επισκέφθηκε στο Δημαρχείο και μου ενεχείρισε επιστολή, ο συμπολίτης μας δημοσιογράφος Τάσος Βεκράκος, με την οποία με προέτρεπε να απαιτήσω από τους αρμόδιους της Ε.Ε. να χρησιμοποιηθεί σε μια από τις όψεις των νομισμάτων ή χαρτονομισμάτων του Ευρώ, η Αρπαγή της Ευρώπης, όπως απεικονίζεται στο ψηφιδωτό της πόλης μας.
Την επιστολή ο Τάσος Βεκράκος συνόδευε με μια σειρά από φωτογραφίες που απεικόνιζαν το ψηφιδωτό ανφάς, προφίλ και υπό γωνία.
Ομολογώ πως η πρότασή του με κατέλαβε εξαπίνης.
Χωρίς δεύτερη σκέψη αποδέχθηκα ασμένως την αξιόλογη και άκρως δελεαστική για την πόλη μας, πρότασή του. Ενημέρωσα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ανέθεσα σε γνωστό μου επί τιμή διπλωμάτη να ελέγξει από πλευράς τυπικότητας ένα κείμενο που συνέταξα και που κατά κύριο λόγο βασιζόταν στο περιεχόμενο της επιστολής Βεκράκου.
Την επιστολή μου αυτή την απηύθυνα στον τότε πρόεδρο της Comision, Λουξεμβούργιο, Ζακ Σαντέρ, στον Υπουργό των Εξωτερικών της Χώρας μας Θ. Πάγκαλο και σε όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνες Ευρωβουλευτές της εποχής εκείνης.
Μετά από 15 μέρες έλαβα από τον Σαντέρ απαντητική επιστολή με την οποία με πληροφορούσε πως προώθησε την πρότασή μας στην αρμόδια επιτροπή της Comision.
Ακολούθησε απαντητικό έγγραφο από τον ΥΠ.ΕΞ Θ. Πάγκαλο που μας γνωστοποιούσε την κοινοποίηση της επιστολής μας στους … Έλληνες Ευρωβουλευτές χωρίς να κάνει οποιαδήποτε άλλη μνεία επί του θέματος!
Και μόνον ο τότε Έλληνας ευρωβουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης μας κοινοποίησε την ένθερμη επιστολή του, προς την αρμόδια να αποφανθεί Επιτροπή, με την οποία απαιτούσε για όλους τους αναφερόμενους σε αυτήν λόγους, οι περισσότεροι των οποίων περιλαμβάνονταν στο κείμενο της δικής μας επιστολής, να γίνει δεκτή η πρότασή μας, χαρακτηρίζοντάς την δίκαιη απέναντι στην Σπάρτη και στην διαχρονική προσφορά της, αλλά και στο ρόλο που διαδραμάτισε η πόλη μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Τελικά οι αρμόδιοι της Επιτροπής αποφάσισαν ακριβές αντίγραφο της αρπαγής της Ευρώπης να απεικονίζεται στην μια όψη του νομίσματος των 2 Ευρώ.
Έτσι, λοιπόν, από τον Ιανουάριο του 2002 η φιγούρα της Αρπαγής της Σπαρτιάτισσας Ευρώπης, καβάλα στον ταύρο, κάνει τον γύρo της υφηλίου υπενθυμίζοντας την Σπάρτη και την Ιστορία της χάρη στην λαμπρή ιδέα του Σπαρτιάτη δημοσιογράφου Τάσου Βεκράκου στον οποίο ανήκουν τα εύσημα.
Και μιας και περί του ψηφιδωτού της Αρπαγής της Ευρώπης ο λόγος, αισθάνομαι επιτακτική την ανάγκη να επισημάνω και το εξής:
Μετέχοντας στο Δ.Σ. του Συλλόγου των Φίλων των Ψηφιδωτών της Σπάρτης, στον οποίο προεδρεύει ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, έχω διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις συνεχείς, άοκνες και αγωνιώδεις προσπάθειές του για την διασκευή, ανακαίνιση και μετατροπή της Οικίας της Ευρώπης, στη γωνία Παλαιολόγου και Διοσκούρων, σε Μουσείο Ψηφιδωτών.
Έζησα από κοντά τις επαφές του με τους αρμόδιους του Ιδρύματος Νιάρχου για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης τόσον για την εκπόνηση της μελέτης, όσο και για την υλοποίηση του έργου. Και ακόμη, τις συνεχείς, (μερικές φορές μάλιστα σε βαθμό ενοχλητικό), παρεμβάσεις του στο Υπουργείο Πολιτισμού για την συντόμευση των χρονοβόρων διαδικαστικών σταδίων του όλου έργου.
Θεωρώ λοιπόν την αναφορά στις ενέργειες του Γιάννη Βαρβιτσιώτη στην σχετική πρόσφατη συνέντευξη του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, ελάχιστα ενημερωτική, άκρως περιορισμένη και ελαφρώς μίζερη γιατί, όπως και να το κάνουμε, τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να εμφορούνται από γενναιοψυχία και ορθοφροσύνη, διαθέτοντας το θάρρος να αποδίδουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
Πολύ περισσότερο όταν έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν μια πόλη περιάκουστη για τις αρχές, τις αρετές, τις αξίες και τα ιδανικά της, την Σπάρτη μας.
Έτσι δεν είναι κ. Δήμαρχε;
(*) Πρώην Δήμαρχος Σπαρτιατών