Το τέλος του κοινωνικού κεκτημένου των εργασιακών δικαιωμάτων
Γράφει ο Χρόνης Πολυχρονίου
Με αφορμή τα Μνημόνια και εν μέσω Πανδημίας, επιχειρείται από το Καπιταλιστικό σύστημα η μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιχείρηση κατάλυσης όλων των εργασιακών σχέσεων οι οποίες κατακτήθηκαν παγκοσμίως με αίμα, τα τελευταία 100 χρόνια. Πρωταθλήτριες στην ΕΕ σε πολιτικές εργοδοτικής αυθαιρεσίας, οι Δεξιές Κυβερνήσεις Όρμπαν και Μητσοτάκη. Το ‘’διευθυντικό δικαίωμα’’ έγινε ο μοναδικός εργασιακός Νόμος. Και καμία πλέον ‘’βλαπτική μεταβολή’’ των εργαζομένων δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Μέσα σε 16 μήνες ‘’επιτελικής διακυβέρνησης’’ η Κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να ξηλώσει κυριολεκτικά ολόκληρο το οπλοστάσιο για την προστασία των εργαζομένων για την ρύθμιση της αγοράς εργασίας. Μετατρέποντάς την σε πραγματική ζούγκλα. Κατήργησε, μεταξύ πολλών άλλων, τη ρύθμιση που προέβλεπε την υποχρεωτική αιτιολόγηση των απολύσεων. Κατήργησε την Διαιτησία και τον ΟΜΕΔ, τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Οι μεγάλοι παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας επιβραβεύονται με Δημόσιες Συμβάσεις Έργων. Κατήργησε τους κανόνες για την δήλωση ωραρίων και την πληρωμή υπερωριών. Αποτέλεσμα, καμία πλέον υπερωρία να μην πληρώνεται, παρά το γεγονός ότι γίνονται πολλές και αδήλωτες. Οι απολύσεις γίνανε θεσμός. Καθεστώς έγινε και η μαύρη, αδήλωτη εργασία. Η επίσημη στα χαρτιά ανεργία στο 20%. Η ανεπίσημη 50%.
Μόλις ορκίστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε θεσμικά από τους συνταξιούχους την 13η σύνταξη. Στην συνέχεια η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέσπισε τις απλήρωτες υπερωρίες, την κατάργηση των υπερωριών, των εργατικών διαφορών, τον συμψηφισμό της κανονικής άδειας, την γενίκευση της απλήρωτης εργασίας και την ακραία ελ αστικοποίησή της. Ταυτόχρονα επιστράτευσε ένα συγκεκριμένο μπουλούκι από εργατολόγους να μας βομβαρδίζουν κάθε πρωί με ‘δικαιώματα’ πάνω σε παροχές και αναδρομικά, ‘δώρα’ της Κυβέρνησης. Με αφορμή την έκθεση Πισαρίδη επιχειρεί, αυτή η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μία προσπάθεια να καταργηθεί στην πράξη η εργατική νομοθεσία και να υποβαθμιστούν θεσμοί όπως, η Διαιτησία, ο συνδικαλισμός και το δικαίωμα στην απεργία. Η περιβόητη έκθεση Πισαρίδη έχει στην προμετωπίδα της την αντιστροφή της Επικουρικής σύνταξης, με προφανείς χαμένους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί και τίποτα χειρότερο δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου, δεν περιόρισε απλά την αυτονομία του και την όποια είχε ‘ανεξαρτησία’ του. Δεν αφαίρεσε απλά από τους εξειδικευμένους επιστήμονες-υπαλλήλους του, το κύρος και την αυτοπεποίθηση τους. Τους αφαίρεσε το φρόνημα και το δικαίωμα να υπηρετούν ευσυνείδητα, ασφαλείς και με ψηλά το κεφάλι, το δίκιο του εργάτη. Μιλάμε για Επιθεωρητές, οι οποίοι είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι και ‘’πρέπει να απολαμβάνουν ανεξαρτησίας από πάσης φύσεως Κυβερνητική μεταβολή και πάσης φύσεως ατόπου εξωτερικής επιρροής’’. Η κατάργηση του ‘Σώματος’ και ας αρέσκονται έτσι ακόμα να το ονομάζουν οι Υπουργοί, ήταν μία πράξη εγκληματική με όλη την σημασία της λέξης. Θυμίζουμε ότι το ΣΕΠΕ ιδρύθηκε με το Ν.2639/98 και έχει περάσει από διάφορα ‘στάδια’ αποτελεσματικότητας, και πάνω και κάτω. Το πλαίσιο λειτουργίας του καθορίζεται από την 81 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας. Η τελευταία αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ έγινε με τον Ν.3996/2011, χωρίς σχετικά μεγάλη επιτυχία.
Όμως η μείωση σήμερα του προσωπικού στο ΣΕΠΕ κατά 40%, σε συνδυασμό με την συνειδητή υποβάθμισή του, η αύξηση της αδήλωτης και επισφαλούς εργασίας, η πλημμελής τήρηση της νομοθεσίας περί την ασφάλεια της εργασίας, είναι φαινόμενα που παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις, ομολογούν οι ίδιοι οι Επιθεωρητές δια μέσω των εκπροσώπων τους (ΠΟΣΕΠΕ). Και συμπληρώνουν ότι ‘’το ΣΕΠΕ πρέπει να επανέλθει σε καθεστώς ανεξάρτητου ‘Σώματος’ σε επίπεδο μάλιστα Γενικής Γραμματείας και να αποκτήσει ξανά την Διοικητική και Οικονομική του αυτοτέλεια’’. Το ακούς Αλέξη Τσίπρα; Εδώ και τώρα Σχέδιο Νόμου. Το ακούτε εργαζόμενοι; Τα βάσανά σας έχουν αιτία.