Η ανομολόγητη κυβερνητική αποτυχία
Γράφει ο Γιάννης Μητράκος
Να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας και να γυρίσουμε λίγους μόλις μήνες πίσω όταν ο Πρωθυπουργός, το κυβερνητικό επιτελείο και τα συστημικά έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, πανηγύριζαν για τη «μεγάλη» επιτυχία της χώρας μας στην αντιμετώπιση του 1ου κύματος της πανδημίας, η οποία οφειλόταν στους «έγκαιρους κι αποτελεσματικούς χειρισμούς» της κυβέρνησης. Υπήρχαν και τότε κάποιες μεμονωμένες φωνές που επισήμαναν ότι δεν ήταν τόσο τα μέτρα όσο η ευνοϊκή συγκυρία και κυριολεκτικά η καλή τύχη της Ελλάδας σε συνδυασμό με το φόβο της ελληνικής κοινωνίας, που εφάρμοσε τα μέτρα συνειδητά και με πιστότητα.
Ό,τι κερδήθηκε, όμως, σ’ εκείνη την πρώτη φάση, αντί να το εκμεταλλευτεί με την καλή έννοια και υπέρ της κοινωνίας η κυβέρνηση, διαμορφώνοντας ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και μια συγκροτημένη στρατηγική, έχοντας το χρονικό περιθώριο των πέντε μηνών, φρόντισε να το χάσει κινούμενη στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και μάλιστα με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος.
Η κυβέρνηση επέδειξε αχαρακτήριστη αδράνεια σε ότι αφορά τη θωράκιση της χώρας, καθώς όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούσαν έγκαιρα και σε δραματικούς τόνους πως το 2ο κύμα της πανδημίας θα ήταν μεγαλύτερο και πιο σκληρό. Έτσι παρόλο που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έβγαλε την πατρίδα από τα μνημόνια, αποκατέστησε την αξιοπιστία της, έβαλε την οικονομία σε τροχιά κανονικότητας, και το κυριότερο άφησε ένα «μαξιλάρι» 37 δις, το οποίο καλούσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να το αξιοποιήσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του επέλεξαν τον επικοινωνιακό δρόμο των πανηγυρισμών, του εφησυχασμού και της χαλάρωσης.
Το ΕΣΥ παρέμεινε, παρά τα επικοινωνιακά χειροκροτήματα και τις μεγαλοστομίες, αθωράκιστο, χωρίς τους απαραίτητους διορισμούς ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, δίχως την κατά το δυνατόν σημαντική αύξηση των ΜΕΘ.
Οι αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αν και ήταν εξόφθαλμο πως αποτελούσαν, εξ ανάγκης, την κύρια αιτία συνωστισμού, αφέθηκαν στην τύχη τους, χωρίς να ληφθούν μέτρα για την αύξηση του στόλου λεωφορείων, των οδηγών και του τεχνικού προσωπικού, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αποσυμφόρησης. Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει την έλλειψη μέτρων με την κυνική αποστροφή ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία». Κι όμως υπήρχαν λύσεις όπως αυτές που πρότεινε σε δελτίο ειδήσεων η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής κα Αθηνά Λινού, η οποία πρότεινε τη μίσθωση των τουριστικών λεωφορείων για να ενισχυθούν οι αστικές γραμμές και να δοθεί κουπόνι-εισιτήριο στους εργαζόμενους για τη μετακίνησή τους και με ταξί. Η κυβέρνηση αντί να υιοθετήσει αυτές τις λύσεις προτίμησε να δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ για την δήθεν ενημερωτική εκστρατεία κατά του COVID-19 μέσω των φίλιων ΜΜΕ.
Η Δημόσια Εκπαίδευση παρέμεινε κι αυτή δίχως την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την εξασφάλιση των επιπλέον αιθουσών, που απαιτούνταν για την ασφαλή φοίτηση των παιδιών σε συνθήκες αραίωσης, και χωρίς την αύξηση των προσλήψεων των Εκπαιδευτικών. Με το εφεύρημα του μέσου όρου η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός ότι υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα πληθωρικά τμήματα μαθητών, όπου η αραίωση είναι «όνειρο θερινής νυκτός». Όταν οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις με τέτοια αιτήματα έγιναν θύματα κατηγοριών από την κυβερνητική προπαγάνδα. Ναι, όλοι οι άλλοι φταίνε εκτός από την κυβέρνηση!
Και τώρα μετά από ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο οι κυβερνητικοί παράγοντες συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλο σε δηλώσεις του τύπου: «αποκλείεται να γίνει νέο lockdown, γιατί θα είναι καταστροφικό για την ελληνική οικονομία», εφαρμόζουν ένα νέο lockdown τριών εβδομάδων, ενώ οι πληροφορίες που διαρρέουν ανεπίσημα από διάφορες πηγές αναφέρουν ως «καλό» σενάριο ότι η διάρκειά του θα είναι τουλάχιστον δίμηνη!
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος «καταστροφολόγος» για να αναρωτηθεί με ρίγος: «Ποια θα είναι η κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα εγκλεισμού;».
Οι οιωνοί δεν είναι καλοί και πρέπει να υπάρξει εγρήγορση, σχεδιασμός και λήψη αποτελεσματικών μέτρων για να μη γυρίσει η ελληνική οικονομία στα πέτρινα χρόνια της 1ης οικονομικής κρίσης και η κοινωνία στην ανεργία και τη φτωχοποίηση. Η αντιπολίτευση σύσσωμη είναι ανάγκη να πιέσει την κυβέρνηση σ’ αυτήν την κατεύθυνση για να υπάρξει ελπίδα σωτηρίας.
Υ.Γ.1: Είναι καιρός να πάψει το κυβερνητικό επικοινωνιακό αφήγημα για τις ευθύνες της νεολαίας στη διασπορά της νόσου.
Υ.Γ.2: Θα είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατικό να επιχειρήσει η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το νέο lockdown για να περάσει καινούριες αντεργατικές και αντιλαϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Υ.Γ.3: Οι σοφοί της ελληνικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο αρμόδιος ευρωπαϊκός επίτροπος και ο Γενικός Διευθυντής της Π.Ο.Υ. θα μας πουν κάποτε πώς η Κίνα εδώ και μήνες έχει κατορθώσει να ελέγχει την πανδημία σημειώνοντας πολύ μικρούς αριθμούς κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της;