Εκμηδένιση της αξίας των εκτός σχεδίου ακινήτων
Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος
Το νέο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή έχει προκαλέσει δικαιολογημένα έντονες αντιδράσεις πολλών ιδιοκτητών γης και φορέων της κτηματαγοράς. Είναι φανερή η σκοπιμότητα της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, αφού η κατακόρυφη μείωση της αξίας των μικρών εκτάσεων γης θα οδηγήσει τους μικροϊδιοκτήτες σε αναγκαστική εκποίηση των περιουσιών τους σε εξευτελιστικές τιμές, προς όφελος μεγάλων μονάδων τουρισμού, βιομηχανίας ή διαφόρων άλλων δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων μεγαλοϊδιοκτητών-γαιοκτημόνων. Η αρτιότητα και η οικοδομησιμότητα σε τεμάχια γης, με ελάχιστο εμβαδόν 4 στρεμμάτων που ισχύει σήμερα από το 1928 και όλες οι παρεκκλίσεις, προς όφελος των ιδιοκτητών, που έγιναν κατά καιρούς, με το νέο σχέδιο νόμου καταργούνται.
Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο τα ακίνητα διαχωρίζονται ανάλογα με τον χρόνο της δημιουργίας τους – μόνο τα ακίνητα μετά τις 17. 10. 1978 θα διατηρήσουν το προνόμιο του άρτιου και οικοδομήσιμου και μόνο για δυο χρόνια, με βάση τη μεταβατική διάταξη. Δηλ. αν δεν αξιοποιηθούν μέσα στα δυο χρόνια (στην πραγματικότητα αν δεν βγει οικοδομική άδεια) χάνουν το παραπάνω δικαίωμα και η προϋπόθεση προσώπου τουλάχιστον 45 μέτρων σε δρόμους «Α», οι οποίοι θα ορίζονται κάθε φορά με προεδρικά διατάγματα αποτελούν απαράδεκτες προτάσεις, σύνθετες και πολύπλοκες διαδικασίες και μια άνευ όρων παράδοση-χάρισμα των περιουσιών γης στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Την έντονη αντίδρασή τους στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς εξέφρασε με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κάνοντας λόγο για δήμευση περιουσιών χωρίς αποζημίωση. Και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) εξέφρασε μέσω του προέδρου του την πλήρη αντίθεσή του. «Ο Έλληνας διαχρονικά έχει ιδιαίτερη σχέση με τη γη και την ακίνητη περιουσία του. Είναι προφανές ότι αν κάποιος επιχειρήσει να την απομειώσει από επιλογή, δηλαδή ψηφίζοντας ένα νομοσχέδιο, θα τον βρει απέναντι. Εκτός αυτού όμως, δεν θεωρώ ούτε σωστό ούτε έξυπνο η πολιτεία, να προκαλέσει “ξαφνικό θάνατο” σε εκατομμύρια ακίνητα εκτός σχεδίου. […] Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιος βουλευτής θα ψηφίσει αυτό τον νόμο και δεν θα αντιμετωπίσει τη μήνη των συμπατριωτών του, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, στην εκλογική του περιφέρεια».
Είναι η ώρα, που όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων γης θα πρέπει να εγερθούν, να κινητοποιηθούν και να βάλουν φρένο στη νέα λαίλαπα, που έρχεται να μηδενίσει την αξία των περιουσιών τους, γιατί ο χρόνος τελειώνει. Να μην επιτρέψουν στα μεγάλα κοράκια να γραπώσουν τις περιουσίες τους, που οι περισσότερες αποτελούν ισχυρούς παραδοσιακούς δεσμούς και είναι ταυτισμένες με εκδουλεύσεις, ιδρώτες και αγώνες. Η προτεινόμενη χωροταξική λεηλασία, η υποβάθμιση της γης και η αφαίρεση χρόνιων δικαιωμάτων, δεν πρέπει να περάσει και να γίνει νόμος του κράτους. Είναι στο χέρι όλων των ιδιοκτητών γης, των οποίων οι περιουσίες υποβιβάζονται ανεπανόρθωτα και εκμηδενίζεται η αξία τους, με συσπειρώσεις, συλλογικές προσπάθειες, παραστάσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να αποτρέψουν τη νέα αρπαγή.