«Η δημοκρατία στο απόσπασμα» ή «Η νίκη της δημοκρατίας»;
Γράφει ο Θάνος Ορφανός
«Η δημοκρατία στο απόσπασμα», είναι ο τίτλος του βιβλίου του Ανδρέα Παπανδρέου που περιγράφει τα δραματικά γεγονότα της επιβολής του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Χούντας των συνταγματαρχών.
Τότε, εκείνη την εποχή, εν ονόματι της αποφυγής και αποτροπής του κομμουνισμού και καλά, μια ομάδα αξιωματικών του στρατού κατέλαβε την πολιτική εξουσία καταλύοντας την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τον αστικό κοινοβουλευτισμό, την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία του λόγου, επιβάλλοντας ένα απολυταρχικό, ολοκληρωτικό και φασιστικό καθεστώς.
Και πράγματι, εκείνες οι στιγμές είναι μαύρες για το λαό και το έθνος, γιατί ο τόπος έζησε τη φτώχεια, την καταπίεση και τις εθνικές ταπεινώσεις.
Αργότερα, μετά από δεκαετίες, οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν για τους νοσταλγούς του απολυταρχισμού, μέσα από την εμφάνιση ενός νεοναζιστικού μορφώματος, της χρυσής αυγής, με αιτία και αφορμή τη φτώχεια και την ανέχεια, τη λιτότητα και την ανεργία, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Κοινό χαρακτηριστικό των δυο μορφωμάτων είναι η βία που χρησιμοποιήθηκε και το αίμα χύθηκε, και η κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Ναι. Πράγματι, η καταδίκη της χρυσής αυγής για εγκληματικές ενέργειες είναι θετικό γεγονός, διότι η δικαιοσύνη λειτούργησε αμερόληπτα.
Παράλληλα, όμως, η δημοκρατία νίκησε γιατί επετεύχθη η καλλιέργεια της δημοκρατικής συνείδησης στην καρδιά του μέσου πολίτη;
Ασφαλώς, όχι.
Ασφαλώς όχι, γιατί δεν έχουν σταματήσει οι πελατειακές σχέσεις πολιτών-πολιτικών.
Ασφαλώς όχι, γιατί το νεολαιίστικο κίνημα έχει χάσει το βηματισμό του. Αυτό αποτυπώνεται με αφορμή τις πρόσφατες μαθητικές καταλήψεις, μέσα από τις οποίες οι νέοι, δεν διεκδικούν ένα σχολείο που να προάγει τον ουμανισμό και την κριτική σκέψη.
Ασφαλώς όχι, γιατί δεν έχει διασφαλιστεί η εθνική ομοψυχία για την αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων.
Ασφαλώς όχι, γιατί γινόμαστε θεατές ενός εκτροχιασμού σε μια κοινωνία που δεν έχει κανόνες, όπως το είδαμε με τη λαθραία διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Με αυτούς τους προβληματισμούς θέλω να τονίσω τη σημασία για την καλλιέργεια της δημοκρατικής συνείδησης, που κατακτάται μέσα από την αυτομόρφωση, με σκοπό την απομόνωση των άκρων.