Νεοφιλελεύθερο Μένος
Γράφει η Αναστασία Κοκκόλη*
O χειμώνας, στο κατώφλι του οποίου βρισκόμαστε, προμηνύεται πολύ σκληρός για την Ελληνική κοινωνία και πιο ειδικά για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους.
Η χώρα στην εποχή της πανδημίας έχει την ατυχία να την κυβερνά μια ομάδα ανθρώπων την οποία το μόνο που την ενδιαφέρει -και κάνει τα πάντα για αυτό- είναι να ενισχύσει το μεγάλο κεφάλαιο αυξάνοντας την κερδοφορία του και συγχρόνως να αποδομήσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις.
Τον μήνα που διανύουμε κατατέθηκε και ψηφίστηκε νέο νομοσχέδιο που αφορά τα εργασιακά.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού νομοθετήθηκαν οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ σε εποχικές επιχειρήσεις ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, ενώ παρατείνονται έως τον Οκτώβριο οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας στους τομείς του τουρισμού, επισιτισμού και των μεταφορών.
Με το ίδιο νομοσχέδιο ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ το δώρο των Χριστουγέννων όσων μπήκαν σε αναστολή εργασίας θα υπολογισθεί με βάση όχι το μισθό τους αλλά με το επίδομα των 530 ευρώ που πήραν.
Θεσμοθετήθηκε η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΟΡΙΟΥ υπερωριακής απασχόλησης η οποία θα είναι απλήρωτη.
Η κυβέρνηση με αφορμή την Πανδημία αλλάζει το εργασιακό τοπίο, καταδικάζοντας χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία και την φτώχεια.
Μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, ήταν να δώσει στους εργοδότες την δυνατότητα, με μονομερή απόφαση, να καθορίζουν ότι «η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας». Η εξ αποστάσεως εργασία ή τηλεργασία, υπήρχε και πριν την κρίση αλλά απαιτούσε και τη συναίνεση του εργαζόμενου. Με την πανδημία η τηλεργασία επεκτάθηκε και γίνεται προσπάθεια να παγιωθεί.
Η μείωση του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης (ενοίκιο, λειτουργικά έξοδα, πάγια έξοδα) αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους ή επιχειρήσεις.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής νομική ρύθμιση για την τηλεργασία ούτε κάποιο προστατευτικό δίχτυ για τους εργαζόμενους, φαντάζει ως μία πολύ καλή ευκαιρία για αύξηση των κερδών.
Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι μετατροπές των συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση, η υπερωριακή απλήρωτη εργασία ήταν στόχοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η πανδημία της έδωσε τη δυνατότητα να τους πετύχει πολύ γρήγορα.
Το μένος των νεοφιλελεύθερων κυβερνώντων εναντίον των εργαζομένων, εκδηλώνεται με ένα ακόμη μέτρο. Η διαδικασία επίλυσης των εργατικών διαφορών, αφαιρείται από το σώμα επιθεώρησης εργασίας ΣΕΠΕ, και πηγαίνει στον οργανισμό μεσολάβησης και διαιτησίας ΟΜΕΔ. Φεύγει δηλ. από μία κρατική υπηρεσία που έχει ως σκοπό την προστασία των εργαζομένων από εργοδοτικές αυθαιρεσίες, και πηγαίνει σε ένα οργανισμό που διοικείται από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ κτλ)
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ένα σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης, κοστολογημένο και απολύτως ρεαλιστικό. Τα μέτρα αυτά, μερικά εκ των οποίων είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με 15.000 προσλήψεις, η ενίσχυση των δημόσιων σχολείων με την πρόσληψη 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, η επιδότηση εργασίας, η μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, η μείωση του ΦΠΑ, η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% , στόχο έχουν να ενισχύσουν την εργασία και τους μικρομεσαίους. Είναι μέτρα αναγκαία για να αποτραπεί η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η καταστροφή των μικρομεσαίων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκει. Έτσι θα βρεθούμε σύντομα σε μία έκρηξη ανεργίας και φτώχειας, ίσως πολύ μεγαλύτερη από όσο φανταζόμαστε. Είναι αναγκαία όσο ποτέ η συσπείρωση όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ένα ισχυρό, αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο. Να μην τους αφήσουμε, να μην τους κάνουμε τη χάρη.
(*)Μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Λακωνίας και γραμματέας της ΟΜ Σπάρτης