Ο αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία του σήμερα
Γράφει ο Θάνος Ορφανός
Αναμφίβολα η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση αλλοιώνει την ταυτότητα και τον πολιτισμό των εθνών και η ανθρωπότητα οδηγείται σε μια ανάλγητη παγκόσμια διακυβέρνηση.
Η παγκοσμιοποίηση καταργεί σύνορα, θρησκείες, πολιτισμικά χαρακτηριστικά, αλλά ταυτόχρονα γεννά ευκαιρίες για τον λεγόμενο εξελικτισμό μέσα από την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Επομένως οι λαοί οφείλουν να παλέψουν για δημοκρατία-ισότητα-λευτεριά.
Ο λαός μας που βγήκε λαβωμένος και διχασμένος από τους δύο Παγκόσμιους πολέμους, που σήμερα σε μεγάλο βαθμό έχει κατακτήσει την εθνική και κοινωνική συμφιλίωση, οφείλει να ενημερωθεί σφαιρικά για τη νέα τάξη πραγμάτων δίνοντας διαρκή αγώνα για την εθνική του ανεξαρτησία.
Το ανωτέρω απαιτεί την αναβάθμιση και τη βελτίωση της ποιότητας της αστικής δημοκρατίας, μιας αστικής δημοκρατίας που να λειτουργεί με ασφαλιστικές δικλείδες.
Παράλληλα οι συμπολίτες μας οφείλουν να ενημερωθούν σφαιρικά για το ρόλο των διεθνών οργανισμών που μετέχει η χώρα μας, και να γνωρίζουν και να ξεχωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.
Και εθνικός στόχος πρέπει να αποτελέσει η διαφύλαξη της εθνικής μας συνοχής μέσα από την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που να κατανέμει δίκαια τα βάρη, και να αξιοποιεί τις δυνατότητες της χώρας με σκοπό την εκμετάλλευση των ανταγωνιστικών μας πλεονεκτημάτων.
Και για να το πετύχουμε, χρειαζόμαστε ένα σταθερό, δίκαιο και βιώσιμο φορολογικό σύστημα που δεν θα αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι, την ταχύτερη και ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης, ένα κράτος αποτελεσματικό, ένα κράτος δικαίου, ένα κοινωνικό κράτος που να στέκεται δίπλα στο πολίτη.
Επίσης οφείλουμε να οικοδομήσουμε και την κοινωνική αλληλεγγύη. Να σταθεί η πολιτεία δίπλα στα άτομα με αναπηρία, στους χρήστες παραισθησιογόνων ουσιών, στους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, στα άτομα με παρεκκλίνοντα σεξουαλικό προσανατολισμό, στις μονογονεϊκές οικογένειες, στις εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες και πάει λέγοντας. Και πρέπει η πολιτεία να φροντίσει για τις εν λόγω κοινωνικές ομάδες, με σκοπό τη συγκρότηση μιας κοινωνίας που σέβεται την διαφορετικότητα.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω να εκφράσω την πεποίθηση για την εδραίωση μιας φιλοκοινωνικής δημοκρατίας και για την πάλη που οδηγεί στην εθνική ανεξαρτησία του σήμερα.