Πεπραγμένα και υπεροψία
Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος
Φαίνεται ότι η πανδημία του κορονοϊού ήλθε για να παίξει σημαντικό-καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Η μικρή διασπορά του στην Ελλάδα στην αρχή, είχε αναπτερώσει το ηθικό και τις ελπίδες της ηγετικής ομάδας της κυβερνώσας παράταξης, η οποία επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει υπέρ της το θετικό αποτέλεσμα. Έτσι, κάτι που λαγοκοιμόταν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους ήλθε μπροστά και άρχισε να κατευθύνει τα λόγια τους, τις επιλογές τους, τις πράξεις τους. Πιστεύουν ότι τους δόθηκε η ευκαιρία, που δεν πρέπει να πάει χαμένη, αφού ο λαός φόρεσε τη μάσκα του φόβου, του τρόμου και της απομόνωσης και δεν εννοεί να την αποχωριστεί.
Τα πεπραγμένα ενός χρόνου και ιδιαίτερα μετά από την εμφάνιση της μολυσματικής νόσου είναι χαρακτηριστικά και αναδεικνύουν τις αντιλήψεις τους, αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους. Αρχικά, ανέστειλαν τη δόση των 3,5 εκ. ευρώ για το 2020 στον καθένα από τους καναλάρχες, που έπρεπε να καταβληθεί την 1η/1ου/2020, στην ουσία τη χάρισαν για να τους λιβανίζουν, έδωσαν 20 εκ. ευρώ στα ΜΜΕ για διαφήμιση, με αφορμή τον ιό και εξαναγκάστηκαν μετά από πιέσεις να δημοσιοποιήσουν τη λίστα, με τις κραυγαλέες ανισότητες υπέρ των ημετέρων, διπλασίασαν την αποζημίωση του κράτους στους ιδιωτικούς κλινικάρχες για τις μονάδες ΜΕΘ, έδωσαν εκατομμύρια στους εργολάβους των εθνικών οδών κ.λπ., όπου φαίνεται καθαρά η συμπόρευσή τους με τους οικονομικά ισχυρούς. Χρησιμοποιώντας ακόμη και δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου νομοθέτησαν εν μέσω καλοκαιριού και κορονοϊού για πολύ σημαντικά θέματα όπως: για την Παιδεία, με την αφαίρεση των μαθημάτων των κοινωνιολογικών και ανθρωπιστικών σπουδών και καλλιτεχνικών, την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, τις κάμερες στις αίθουσες διδασκαλίας για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών και μαθητών κ.λπ., για το περιβάλλον, με το ξεπούλημα των φυσικών πόρων στους ιδιώτες, την προώθηση ως καύσιμου του φυσικού αερίου μέσω ιδιωτικών εταιρειών, την ανύπαρκτη προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας, την αποφυγή της συζήτησης για την κλιματική στρατηγική κ.λπ., την επαναφορά του χουντικού νόμου για τη στενή παρακολούθηση και έλεγχο των συγκεντρώσεων βάζοντας αυστηρό διεκδικητικό πλαίσιο και δικλίδες προσωπικής ευθύνης, με στόχο την αποτροπή των διαδηλώσεων και γενικά των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα επιτεύγματα-κατορθώματα των επιτελικών, που πια έχουν χάσει σε πολύ σύντομο χρόνο την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία των εργαζομένων και των κριτικά σκεφτόμενων απλών ανθρώπων.
Επαναφέρουν τη σαπίλα και τη βρόμα των υποκλοπών των Μαυρίκηδων του ’89, για να στήσουν ειδικό δικαστήριο (υπάρχει οικογενειακή παράδοση) προκειμένου να σπιλώσουν την τιμή των πολιτικών τους αντιπάλων και συντηρούν το Μάτι, όπου ο συντονισμός και η αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν πράγματι ανεπαρκής, κάτι που συμβαίνει διαχρονικά και έχει αποδειχθεί με τους δεκάδες νεκρούς από τις πυρκαγιές στην Ηλεία και τη Μάνη τον Αύγουστο του 2007, με τον «στρατηγό» άνεμο κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπεύθυνος των πυροσβεστικών δυνάμεων στο Μάτι αποπέμφθηκε τότε και επανήλθε ενισχυμένος και αναβαθμισμένος (;).
Με το αποθεματικό του κράτους παρεμβαίνουν στην κοινωνία, με υποσχέσεις, φιλοδωρήματα και διορισμούς υψηλόμισθων αχρείαστων μετακλητών παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, με σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού εξαργυρώνοντας έτσι την κομματική στήριξη και αφοσίωση, αντιλαμβανόμενοι ότι το αμέσως προσεχές διάστημα δεν θα είναι εύκολη η διαχείριση των οικονομικών, αφού η κατάσταση θα είναι απελπιστική, με τις εντάσεις, τις απεργίες και τις συγκρούσεις να είναι αναπόφευκτες, αλλά και γιατί θεωρούν ότι θα χρειαστεί η λήψη σκληρών μέτρων κυρίως για τα συνήθη υποζύγια δηλ. τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, διευρυμένα ωράρια εργασίας, ασυδοσία της εργοδοσίας κ.λπ. Από το περασμένο καλοκαίρι πιπιλίζουν για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που άλλοτε θα τα πάρουν όλοι, άλλοτε μόνο αυτοί που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, άλλοτε περιμένουν την απόφαση του ΣΤΕ, αν θα συμπεριληφθούν οι επικουρικές, τα δώρα ή όχι, όπου τελικά από τα 2,5 εκ. δικαιούχων ελάχιστοι θα λάβουν κάποιο ποσό και αυτό με περικοπές, εξαιρουμένων τελείως των χαμηλοσυνταξιούχων. Ακόμη και κορδέλα κόπηκε στο Ελληνικό, όπου προσχηματικά μπήκαν δυο κρατικές μπουλντόζες και κατεδάφισαν τρία παλιά κτίσματα από τα εκατοντάδες που υπάρχουν εκεί, αφού δεν μπήκαν την επομένη των εκλογών, με το μέλλον της επένδυσης να διαγράφεται αβέβαιο μετά την αποχώρηση δυνατού παίκτη και γιατί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών ήταν και είναι μεγάλα και συγκρουσιακά. Ο μεγάλος ντόρος για τον ανασχηματισμό που γινόταν εδώ και τρεις μήνες, που είναι προνόμιο του πρωθυπουργού αλλά ανακοινώνει τον χρόνο ο επικρατείας, που τον αναιρεί στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και τον επαναφέρει στέλεχος της κυβέρνησης και τελικά έγινε αυτό που έγινε, που όλες οι σοβαρές αποφάσεις παίρνονται στο βουνό, αλλά επειδή είναι καλοκαίρι και δεν πάμε στο βουνό, τις παίρνουμε στο θαλάσσιο ηλιοβασίλεμα αποτελούν μια συγχορδία ανεύθυνων και ποταπών συμπεριφορών που αγγίζουν τα όρια της μικροπρέπειας και της ευτέλειας. Στη διάθεσή μας είναι και το πολεμικό ελικόπτερο για τις διακοπές μας και για το φρεσκάρισμα της εικονικής πολιτιστικής μας συγκρότησης. Φαίνεται ότι οι συνειδητές αυτές επιλογές αξιολογούνται ως θετικά καμώματα, αφού αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα και την οικονομική δυσπραγία που έχει κυκλώσει για τα καλά τη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού. Είναι τόσο φτηνό το περιεχόμενο λέξεων και πράξεων που ταυτοποιεί την ηγετική ομάδα και αναλογίζεσαι αν αυτή η ποιότητα αρμόζει στη χώρα των αξιών και του πολιτισμού.
Όλα αυτά και πολλά άλλα φαίνεται ότι ήταν δρομολογημένα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, παρότι η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο θα ήταν μια κίνηση πολιτικά ανέντιμη, όπως είπε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Όμως θεωρούν ότι, με αστραπιαίες και αιφνιδιαστικές κινήσεις θα βρουν απροετοίμαστο το εκλογικό σώμα και με το σύνολο των ΜΜΕ να τους υποστηρίζει, θα κατάφερναν να του αποσπάσουν την εκτίμησή του. Αλλά είναι δυνατόν να διακινδυνεύσουν την άνετη πλειοψηφία που έχουν τώρα και να οδηγήσουν άμεσα τον λαό σε εκλογές και μάλιστα διπλές; Όταν, με τον νόμο που ψήφισαν τον περασμένο Γενάρη, χρειάζεται 38% το πρώτο κόμμα για να πάρει 151 έδρες; Δεν θα το τολμήσουν, μου είπε ένας φίλος, γιατί τέτοια πλειοψηφία δεν πρόκειται ποτέ ξανά να αποκτήσουν. Εκτός και αν έχουν δεδομένη τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όποιου ΚΙΝ.ΑΛΛ. προκύψει, αφού το βλέπουν να γέρνει προς το μέρος τους. Η αισιοδοξία γενικά επιδρά ευεργετικά, αλλά η υπεραισιοδοξία διαμορφωμένη από τη σκόπιμη παραποίηση, τη νόθευση, αλλά και τα σφάλματα των δημοσκοπήσεων, αφού τα δείγματα δεν είναι ποτέ αντιπροσωπευτικά, μπορεί να εξελιχθεί και να καταλήξει σε μπούμερανγκ. Τα σχέδιά τους, τα χάλασε η νέα επέλαση του κορονοϊού και αναγκαστικά τα αναπροσαρμόζουν, κάτι που έδειξε και ο … μη ανασχηματισμός. Τώρα όμως προσοχή. Ο καθένας να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες, γιατί οι υπεύθυνοι έχουν αρχίσει να χάνουν τον έλεγχο. Το Μάτι έκαψε πολλούς, αλλά η κακή διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και ο ιός της υπεροψίας μπορεί να αποβούν ακόμη χειρότεροι.