«Ομαλά» εξελίχθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Σπάρτη αφού οι διαμαρτυρία πολιτών άρχισε και τελείωσε με συνθήματα και ανάρτηση πανό.

Συγκεκριμένα 15 λεπτά μετα την έναρξη της παρέλασης, πολίτες, απέναντι από τον χώρο των επισήμων ανάρτησαν πανό με την επιγραφή «Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία». Προηγουμένως είχε διανεμηθεί φυλλάδιο με την εξής αναφορά: «…του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει! – Όχι στη Νέα Κατοχή».

Στο φυλλάδιο γινόταν αναφορά σε άρθρα του Συντάγματος της Ελλάδος όπως: « Άρθρο 1. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα. Άρθρο 210. … Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία». Αφίσσα που τοιχοκολλήθηκε στις πόλεις της Λακωνίας έδειχνε συγκεκριμένα πρόσωπα που πρέπει να καταδικάσει ο πολίτης.

Οι πολίτες προχώρησαν και σε συνθήματα αποδοκιμασίας των παριστάμενων βουλευτών (Γρηγοράκου, Δαβάκη, Αποστολάκου και φυσικά του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ Σπηλιόπουλου) χρεώνοντας τους την «νέα κατοχή» της χώρας από την Τρόικα. Τα συνθήματα βέβαια καλύπτονταν από τους ήχους της δημοτικής Φιλαρμονικής αλλά το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι 20 περίπου πολίτες έφθασε στις θέσεις και τα αυτιά των αρχών.

Η προετοιμασία των Αστυνομικών αρχών ήταν έντονη κι εμφανής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά είχε ενισχυθεί σε αυτό τον βαθμό η αστυνομική δύναμη της Σπάρτης. Με 80 άνδρες, την ομάδα ΟΠΚΕ, την διμοιρία των ΜΑΤ, την ομάδα Δίας και αστυνομικούς με πολιτικά η Αστυνομία «περιφρούρησε» τον χώρο των επισήμων. Πίσω από τις θέσεις των αρχών τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα ενώ το σημείο που στάθηκαν οι αρχές μετακινήθηκε ώστε πίσω από τις αρχές να βρίσκεται κενός (παρτέρι) κι ελεγχόμενος χώρος..

Όλα τα σημεία της πόλης απ’ όπου θα περνούσαν οι εκπρόσωποι των αρχών είχαν φύλαξη από Αστυνομικές δυνάμεις ( Μητρόπολη, Κενοτάφιο του Λεωνίδα) ενώ ακόμα και στην παρακολούθηση των παραδοσιακών χορών ήταν έντονη η παρουσία των ανδρών της Ασφάλειας πίσω από τις αρχές (Λέσχη).

Η Αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της αλλά για μια ακόμα φορά οι εκπρόσωποι των αρχών διατήρησαν μια «απόσταση» από τους πολίτες που φανερώνει ότι πλέον υπάρχει δυσαναπλήρωτο κενό στη σχέση εξουσίας και πολίτη. «Απόσταση» δυσανάλογη από την στάση που, προφανώς, θα τηρήσουν τις επόμενες, προεκλογικές, ημέρες.

Ακόμα και η πρόταση του Μητροπολίτη Σπάρτης κ Ευσταθίου υλοποιήθηκε μερικώς αφού δεν ήταν αρκετή η «αποκαθήλωση» από την εξέδρα για να «εξομοιώσει» αρχές και λαό. Δυστυχώς αντί της εξέδρας δημιουργήθηκε ένα «κλουβί προστασίας» των αρχών που ξένισε και προκάλεσε τους πολίτες. Η πρόταση για απομάκρυνση της εξέδρας ήταν μια καλή αρχή αρκεί να αντιληφθούν όλοι την σημειολογία και την σημασία της πρότασης του Μητροπολίτη. «Καταργούμε την εξέδρα όχι για να μην δίνουμε στόχο αλλά για να έρθουμε κοντά στον λαό» πρέπει να ήταν το νοήμα της πρότασης.

Οι αρχές κατέφθασαν στον χώρο της παρέλασης με τα υπηρεσιακά τους αυτοκίνητα αποφεύγοντας έτσι την έκθεσή τους στον συγκεντρωμένο κόσμο κατά μήκος της οδού Λυκούργου. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Δημοτικοί άρχοντες Σπάρτης που προτίμησαν να κατευθυνθούν στην Πλατεία πεζοί.

Η ουσία της διαμαρτυρίας αποτυπώθηκε στα πρόσωπα και τη στάση των μαθητών της Σπάρτης. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν γύρισαν το κεφάλι δεξιά, αρνούμενοι να αποδώσουν χαιρετισμό στις Αρχές του τόπου. Την ίδια στιγμή, όμως απέδιδαν τιμή στους ήρωες του 1821 αναδεικνύοντας τις εθνικές ενδυμασίες, στοιχιζόμενοι σε διμοιρίες και χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς.

Η προσπάθεια που έγινε από κάθε πλευρά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ήταν εμφανής. Όμως, η αιτία που γεννά είτε συμπεριφορές είτε φοβίες, υπάρχει κι εντείνεται. Τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της κοινωνίας μεγαλώνουν και φυσικά δεν αντιμετωπίζονται με ασπιδοφόρους χαμηλόμισθους αστυνομικούς, ούτε με σχέδια προστασίας. Μπορεί τα σχέδια να είχαν σχέδιο διαφυγής των αρχών σε ενδεχόμενο «επίθεσης» πολιτών, αλλά αυτός ο δρόμος διαφυγής δεν είναι ο σωστός…

Επειδή οι επόμενες δημόσιες συναθροίσεις έρχονται θα πρέπει οι εκπρόσωποι των αρχών να «περάσουν» απέναντι, να έρθουν κοντά στον πολίτη, όχι ελέω εκλογών αλλά προς χάριν της εθνικής ομοψυχίας και της κοινωνικής αδελφοσύνης

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr