Τηλεκπαίδευση, κορονοϊός και αιώνιοι φοιτητές
Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς *
Η κυρία Ζαχαράκη υφυπουργός Παιδείας μας λέει ότι είναι παρακαταθήκη για το μέλλον η τηλεκπαίδευση πού εφαρμόζεται ήδη λόγω κορονοϊού.
Η κυρία Ζαχαράκη προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που μανιωδώς και λαθεμένα, αν θέλει να ανήκει αυτό το κόμμα στη λαϊκή δεξιά και όχι στη δεξιά των ελίτ, επιδιώκει οι αιώνιοι φοιτητές να διαγραφούν, λόγω κόστους δήθεν.
Όποιος γνωρίζει - και όποιος δεν γνωρίζει οφείλει να ψάχνει για να μην τρώει κουτόχορτο - θα πρέπει να ξέρει ότι οι φοιτητές μέχρι και το 6ο έτος κοστίζουν διότι δικαιούνται συγγράμματα, περίθαλψη, σίτιση στέγαση, πάσο και τα λοιπά.
Κάποιες από τις παραπάνω παροχές, όπως η στέγαση και δυστυχώς στα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και η σίτιση, δεν είναι δικαίωμα όλων ή για να το πω καλύτερα είναι δικαίωμα όλων που όμως δεν το απολαμβάνουν καθώς νομοθετήθηκε κατάργηση του. Στη σίτιση (όπου δικαιούχοι είναι ελάχιστοι) αδυνατεί το κράτος να την προσφέρει σε όλους όπως συμβαίνει και στη στέγαση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σπάρτη που δεν έχει καν φοιτητική εστία.
Άρα αυτό που κρύβεται στην διαγραφή των αιώνιων φοιτητών είναι το να γίνουν τα ΙΕΚ ξαφνικά Πανεπιστήμια και να συνεχίσουν - αφού εγγραφούν - εκεί τη φοίτηση τους οι φοιτητές που θα διαγραφούν από τα ελληνικά - δημόσια και δωρεάν –πανεπιστήμια. Δεν ξέρω τι θα σκεφτεί το νοσηρό μυαλό που σχεδιάζει διαγραφές…
Οπότε, αν πραγματικά ήθελε το κράτος να περικόψει δαπάνες στην παιδεία θα στόχευε στους φοιτητές μέχρι και το 6ο έτος όχι στους αιώνιους που δεν κοστίζουν τίποτα! Προφανώς και διαφωνώ με την περικοπή στις δαπάνες και τα δικαιώματα των φοιτητών των πρώτων ετών, τα οποία δικαιώματα πρέπει να προασπίσει το φοιτητικό κίνημα πανελλαδικά και όλη η κοινωνία. Φοιτητής είναι ο γιος μας, ο αδελφός μας, ο ξάδερφός μας, ο εγγονός μας, η κόρη μας, η αδελφή μας, η ξαδέρφη μας, η εγγονή μας.
Με βάση τα παραπάνω θα παντρέψω την κρίση του κορονοϊού με την τηλεκπαίδευση και τους αιώνιους φοιτητές.
Η τηλεκπαίδευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έπρεπε να έχει εφαρμοστεί χρόνια καθώς στην ψωροκώσταινα που ζούμε, την Ελλάδα, με τους μισθούς πείνας που γίνανε φιλοδώρημα με τα μνημόνια, οι φοιτητές έχουν πολλές ανάγκες και πολλοί από αυτούς για να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος των Σπουδών (ενοίκιο, λογαριασμοί κοινόχρηστα, ευτυχώς όχι δίδακτρα) δουλεύουν σκληρά.
Άρα η τηλεκπαίδευση πρέπει να εφαρμοστεί από εδώ και στο εξής. Να ένα καλό που μπορεί να προσφέρει αυτή η υγειονομική κρίση. Οι φοιτητές που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα όλες τις φορές για διάφορους λόγους, οι φοιτητές που δεν βρίσκουν σε πολλά μαθήματα καρέκλα όταν δίνει διάλεξη κάποιος καθηγητής κύρους, οι φοιτητές που βρίσκονται μακριά από τον τόπο φοίτησης λόγω οικονομικής κατάστασης, να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα.
Πραγματικό περιστατικό:
Ένας φίλος μου, ο Κώστας, χάρη στη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση παρακολουθούσε μαθήματα ιατρικής χωρίς να είναι γραμμένος στην ιατρική Αθήνας. Έδωσε σε κατατακτήριες στην Ιατρική Κρήτης και πέρασε. Τώρα κάνει ειδικότητα.
Για όσους γνωρίζουν, το ότι έδωσε κατατακτήριες σημαίνει ότι είχε ήδη ένα πτυχίο. Κατατακτήριες δίνουν μόνο πτυχιούχοι. Αυτό δείχνει τον ζήλο του συγκεκριμένου νέου που είναι άξιος πολλών συγχαρητηρίων και παράδειγμα προς μίμηση.
Είναι κοινωνικό κεκτημένο η ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αναγεννά τον άνθρωπο, ελεύθερη πρόσβαση στις διαλέξεις χωρίς γελοιότητες και κάρτες πρόσβασης. Αυτό μας δείχνει το αληθινό παράδειγμα του Κώστα.
Καμία διαγραφή για κανέναν φοιτητή. Χαριτολογώντας θα πω να διαγράφεται ο φοιτητής μόνο με ένα κριτήριο, άμα προσκομίζεται η ληξιαρχική πράξη θανάτου του.
ΥΓ: Φυσικά και πρέπει να είναι εντελώς δωρεάν και δημόσια η Παιδεία που μαζί με την Υγεία είναι τα δύο υπέρτατα αγαθά που πρέπει να προσφέρει το κράτος στον πολίτη εντελώς δωρεάν σε όλους, χωρίς κριτήρια.
Η Υγεία να μην είναι αποκλειστικά δημόσια. Να βρίσκει κρεβάτι ο φτωχός. Να έχει τη δυνατότητα στις ιδιωτικές παροχές υγείας ο πλούσιος.
Η παιδεία αποκλειστικά δημόσια γιατί η μόρφωση είναι το όπλο του φτωχού να ανελιχθεί στην κοινωνία. Επίκαιρο το παράδειγμα του Σωτήρη Τσιόδρα, του γιατρού που κάθε απόγευμα στις 6:00 μας ενημερώνει για την εξέλιξη του κορονοιού στην Ελλάδα. Προέρχεται από φτωχή οικογένεια.
Πόσο όμορφο και ιδανικό είναι άραγε στην ίδια σχολή να φοιτά ο γιος του βιομηχάνου με τον γιο του μεροκαματιάρη!
*Μαθηματικός