Γράφει ο Γιάννης Μητράκος

Τις τελευταίες ημέρες η πατρίδα μας δέχεται μια άνευ προηγουμένου επιθετική τακτική από την πλευρά της γειτονικής Τουρκίας, η οποία όχι μόνο συμφώνησε μια παράνομη ΑΟΖ με την αποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης κι έβγαλε το ερευνητικό σκάφος Ουρούτς Ρέις στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά κλιμακώνει τη ρητορική της εναντίον της Ελλάδας και το χειρότερο χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενεί στα εδάφη της για να εκβιάσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη που ως αντιπολίτευση «δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί» την Κυβέρνηση Τσίπρα και με μοναδική ευκολία κατηγορούσε το καθετί και ζητούσε μονότονα τη διεξαγωγή εκλογών, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα ίδια της τα λόγια και διαπιστώνει στην πράξη πόσο δύσκολη είναι η διακυβέρνηση μιας χώρας στους καιρούς της αστάθειας και της αβεβαιότητας που ζούμε.

Επισήμως η κυβερνητική πλειοψηφία διατείνεται ότι επιδιώκει τη συναίνεση της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα προβλήματα που έχουν ανακύψει, αλλά στην πράξη με τις προκλητικές κι αιχμηρές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και άλλων στελεχών κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και των άλλων κομμάτων δυναμιτίζει κάθε καλοπροαίρετη προσπάθεια για μία κατ’ ελάχιστον συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Αλήθεια τι νόημα είχε η παιδαριώδης δήλωση ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «κρυβόταν» το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας «για να πετάξει χαρταετό», όταν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συγκαλέσει έκτακτη ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμοδίων τομεαρχών και όσων είχαν αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος; Στην εποχή του διαδικτύου είναι πολύ εύκολο κάποιος να βρει την αλήθεια όσο κι αν κομπορρημονεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «κρυβόταν γιατί δεν είχε τίποτα να πει» Αντιγράφω από την έγκριτη εφημερίδα ΕΘΝΟΣ (28-02-2020) :
«Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου η σύσκεψη, αφού εκτίμησε τα τελευταία δεδομένα, κατέληξε στα εξής:
1. Η έμπρακτη αμφισβήτηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας αφορά το σύνολο της Ευρώπης και για αυτό απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Για αυτό τον λόγο καλούμε την Κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Η ΕΕ οφείλει να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, καθώς και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της. Ενός σχεδίου που προφανώς πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.
2. Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη σημερινή δραματική κατάσταση στα νησιά μας, μετά από επτά μήνες παλινωδιών, είναι τεράστιες και δεδομένες. Εγκλωβισμένη σε λογικές μικροκομματικής σκοπιμότητας και για να μην δυσαρεστήσει τους δημάρχους και περιφερειάρχες της ΝΔ ανά την επικράτεια, εδώ και επτά μήνες δεν προχώρησε σε αποσυμφόρηση των νησιών και σε μεταφορά ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα. Καλούμε έστω και τώρα τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει ρότα και να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο που εφάρμοζε με αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προς όφελος και των νησιωτών και των αιτούντων ασύλου.
3. Σε μία κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της και χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό εκβιασμού, η κυβέρνηση επέλεξε στάση εθνικής ανευθυνότητας. Επέλεξε δηλαδή να διχάσει τους πολίτες, να οδηγήσει σε πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη τα νησιά μας και να καλλιεργήσει συνθήκες εμφυλιοπολεμικής σύρραξης.
«Να αποσυρθεί η ΠΝΠ και να εξευρεθούν λύσεις»
«Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει άμεσα τη λογική του αυταρχισμού, να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ από τα νησιά, να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη περιουσιών και να προχωρήσει σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Η οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να εγκαταλείψουν άμεσα την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και να ασχοληθούν με την ουσία και την εξεύρεση λύσεων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.»

Η αξιωματική αντιπολίτευση, λοιπό, συζήτησε το πρόβλημα και πήρε θέση διατυπώνοντας προτάσεις προς την κυβέρνηση, προτάσεις που επανέλαβε και διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA. Είναι αξιοσημείωτο ότι η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα σημείωσε μεγάλα νούμερα τηλεθέασης (308.000 άτομα), που σημαίνει ότι ο λαός ήθελε να ακούσει τι έχει να πει και να προτείνει ο τέως Πρωθυπουργός. Και τι βρήκε να δηλώσει η κυβερνητική παράταξη; «Aφού επί τόσες κρίσιμες ημέρες για τη χώρα ο κ. Τσιπρας έκανε διακοπές και πετούσε αετό, αποφάσισε να εμφανιστεί και μάλιστα στο κανάλι του επιχειρηματία που αποκαλούσε ναρκέμπορα. Οι Έλληνες έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους».
Στους αντίποδες της απαράδεκτης μικροκομματικής τακτικής της πλειοψηφίας κινείται ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, ο οποίος διακρίνεται για τη μετριοπάθεια και τη σοβαρότητά του. Συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τους ενημέρωσε σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό (φυσικά με εντολή Μητσοτάκη!!!). Οι εικόνες από τη συνάντηση του κ. Δένδια με τον τ. υπουργό κ. Κατρούγκαλο και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων έδειχναν ότι πράγματι υπήρξε καλό και συναινετικό κλίμα - κάτι που φάνηκε και στις εκατέρωθεν δηλώσεις - έστω κι αν υπήρχαν επιμέρους διαφοροποιήσεις και αντίθετες γνώμες.

Είναι προφανές ότι η κυβερνώσα παράταξη όταν μιλάει για συναίνεση δεν την εννοεί. Την ενοχλεί πρώτα-πρώτα η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, παραβλέποντας ότι αυτός είναι ο συνταγματικός της ρόλος, και αρνείται να δεχθεί τις συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις που διατυπώνονται γιατί τότε θα έπρεπε να σηκώσει το ανάστημά της απέναντι στους εταίρους και συμμάχους μας απαιτώντας τα αυτονόητα.
Το ερώτημα είναι: Για πόσο καιρό θα κατορθώνουμε ΜΟΝΟΙ μας να υπερασπιζόμαστε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, χωρίς να φτάσουμε σε κάποιο θερμό επεισόδιο με όλες τις ανυπολόγιστες συνέπειες; Πώς θα μπορέσει η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τα μνημόνια να αντιμετωπίσει το υπέρογκο κόστος της συνοριοφύλαξης; Ως πότε οι Ευρωπαίοι θα αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους που τις φόρτωσαν μονομερώς στην πατρίδα μας; Και πότε θα καταλάβουν ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό;

Το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ώρα για μικροπολιτική και μικροκομματισμό. Αν οι κυβερνώντες θέλουν τη βοήθεια και τη στήριξη της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπιστούν τα μείζονα εθνικά θέματα χρειάζεται αλλαγή ρότας στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο. Να σταματήσουν οι εξυπνακισμοί και οι προσβλητικές δηλώσεις κατά των αρχηγών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να υπάρξει σοβαρότητα και ευθύνη. Να συγκληθεί το περιβόητο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και να χαραχτεί μία κοινή εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος. Διαφορετικά η κατάσταση θα χειροτερέψει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα φτάσει.