Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος
Ο κος Προκόπης Παυλόπουλος, ως πολιτικό πρόσωπο, υπήρξε πολιτικό παιδί του Κων/νου Καραμανλή, με τον οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν μαζί του στο Παρίσι, κατά την περίοδο της αυτοεξορίας του. Υπήρξε στέλεχος της Ν.Δ. και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής από το 1996 ως το 2015, όταν έλαβε το ανώτατο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Μερικές από τις πολιτικές επιλογές και αποφάσεις του, κατά τη μακρά πολιτική του σταδιοδρομία έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.
Τον Μάρτιο του 2004 διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην κυβέρνηση της Ν.Δ.
Το 2005 αποκαλύφθηκε ότι στενός συνεργάτης του προχώρησε σε χιλιάδες παράνομες προσλήψεις στο Ελληνικό δημόσιο. Αν και δεν επιβεβαιώθηκε ότι προσωπικά ο ίδιος είχε συμμετοχή, έφερε όμως την πολιτική ευθύνη.
Το 2008 ήταν ο εισηγητής του εκλογικού νόμου, που έδινε το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Τον Δεκέμβρη του 2008 ως Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο, το οποίο προήλθε από τη συγχώνευση των υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Δημόσιας τάξης, δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του δεκαεξάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία στα Εξάρχεια. Αντί να αποχωρήσει, εικονικά παραιτήθηκε, αφού η παραίτησή του δεν έγινε αποδεκτή, από τον τότε πρωθυπουργό.
Το 2011 βγήκε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, το οποίο παρουσίαζε τη συμμετοχή του στο μεγάλο σκάνδαλο της Siemens. Τα μέλη της επιτροπής αποφάνθηκαν ότι: «ο κ. Π.Π. δεν διαχειρίστηκε με την πρέπουσα προσοχή τη δημόσια περιουσία, η οποία του ήταν διαπιστευμένη με την ιδιότητά του ως Υπουργού».
Το 2012 σε πρωινή εκπομπή του Αντ1 όπου συμμετείχε, έμεινε απαθής στη θέση του, λες και δεν συνέβαινε κάτι, όταν ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής έριξε νερό στο πρόσωπο της Ρένας Δούρου και χειροδίκησε κατά της Λιάνας Κανέλλη, όταν και ο παρουσιαστής και ο παριστάμενος δημοσιογράφος σηκώθηκαν αμέσως για να προστατέψουν τις κυρίες από το μένος και τις άσχημες διαθέσεις του χρυσαυγίτη.
Το 2019 η απόφαση του Π.Π. να μην υπογράψει, ως όφειλε, το προεδρικό διάταγμα για την ηγεσία της δικαιοσύνης ήταν Συνταγματική εκτροπή. «Η απόφαση της Κυβέρνησης είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και κατά συνέπεια ο ΠτΔ δεν έχει δικαίωμα να μην υπογράψει το προεδρικό διάταγμα», δήλωσε ο πρώην καθηγητής Νομικής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλος.
Ο Π.Π. υπηρέτησε πιστά και αποφασιστικά την πολιτική παράταξη της φιλελεύθερης οικονομίας, η οποία του το ανταπέδωσε απόλυτα, τοποθετώντας τον στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας. Η μη πρόταση για ψήφισή του για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας φανερώνει την μη αποδοχή του και τον «ανταμείβει» με αυτόν τον τρόπο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του. Χολωμένος και πικραμένος, όχι τόσο γιατί το κόμμα του δεν τον δικαίωσε, αλλά γιατί υποτίμησε την προσφορά του, θεωρώντας ο ίδιος ίσως, ότι τα συγκριτικά στοιχεία ήταν καταφανώς υπέρ του και ότι οι σκοπιμότητες ισοπέδωσαν την προσωπικότητά του. Παρότι η θητεία του ως ΠτΔ μπορεί να χαρακτηρισθεί κανονική, δεν ήταν το προοδευτικό εκείνο πρόσωπο, στο οποίο θα μπορούσε να στοιχηθεί και να ακουμπήσει ολόκληρο το έθνος.
Μετά από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, για να περισώσει το κύρος και την προσωπικότητά του, όπως παλιότερα έπραξε ο Κων/νος Καραμανλής, όταν για αντικατάστασή του προτάθηκε πάλι ένας δικαστής, και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή της νέας Προέδρου.
Ο πρωθυπουργός, προκειμένου να υποστηρίξει μια γυναίκα για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Πρόεδρο του ΣΤΕ, είπε στο διάγγελμά του: «Ο καταστατικός μας χάρτης δεν επιφυλάσσει στον Πρόεδρο ουσιαστικές αρμοδιότητες» και παρακάτω: «Ο πολίτης είναι γένους αρσενικού, η δημοκρατία, η Ελλάδα και η πρόοδος ωστόσο είναι γένους θηλυκού και αυτές μας καλούν στη μεγάλη υπέρβαση». Με τη θέση του αυτή, όχι μόνο δεν στηρίζει γενικά τη γυναίκα, αντίθετα τη μειώνει, δεν τη θεωρεί εξίσου ικανή με τον άνδρα, αλλά παρόλα αυτά την προτείνει. Η αντίληψή του αυτή υπολείπεται, μειονεκτεί και υστερεί από την πραγματική ισότητα των δυο φύλων και γι’ αυτό θεωρεί την πρότασή του μεγάλη υπέρβαση. Είναι ένα ατυχές σκεπτικό που αναδεικνύει και πιστοποιεί βαθιές κοινωνικές αποκλίσεις, κάτι που η πλειονότητα των πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών, προ πολλού έχει κατακτήσει και προσπεράσει.
Η χώρα μας βρίσκεται στη δύνη των εξελίξεων. Τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα επιχειρούν να καρπωθούν το καθένα το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των φυσικών πόρων, με την γειτονική χώρα να παρουσιάζεται αδιάλλακτη και απρόβλεπτη. Η αίσθηση είναι ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή το δυναμικό της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων. Η πρόταση για το ύπατο αξίωμα δεν μπορεί να είναι απόρροια εσωτερικών ή εξωτερικών σκοπιμοτήτων. Η πολιτική απειρία δεν είναι ενισχυτικό στοιχείο, όσον αφορά την εικόνα της χώρας. Για να αντιμετωπίσεις τον Ερντογάν δε φτάνει να είσαι δίκαιος. Πρέπει να έχεις ζυμωθεί και σφυρηλατηθεί στον κόσμο, αν όχι στον υπόκοσμο της πολιτικής. Στιβαρές προσωπικότητες κύρους με διεθνή απήχηση και αναγνώριση πρέπει εσπευσμένα να κληθούν στην κορυφή της εξωτερικής πολιτικής, για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων. Η συσπείρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων και η ενιαία έκφραση προς τα έξω, τουλάχιστον για τα εθνικά θέματα, είναι τώρα παραπάνω από επιτακτική.