Ο Ερντογάν επιχειρεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης μέσω Συρίας
Γράφει ο Νότης Μαριάς*
Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία συνιστά κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Πρόκειται για μια επιθετική ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και έχει αιματοκυλήσει την περιοχή με θύματα εκατοντάδες αμάχους. Δεν θα πρέπει βεβαίως να ξεχνά κανείς ότι ο Ερντογάν έχει υπερεξοπλιστεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία αλλά και τις χώρες της ΕΕ. Επομένως τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν πλέον οι πολιτικές ηγεσίες των εν λόγω χωρών καθώς και οι δήθεν διαμαρτυρίες τους αποτελούν κούφια λόγια. Διότι όταν είχαν τον χρόνο και τις δυνατότητες να επιβάλλουν εμπάργκο στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία όχι μόνο δεν το έπραξαν αλλά απεναντίας αύξησαν τις πωλήσεις σύγχρονων οπλικών συστημάτων προς την Άγκυρα. Έτσι η Τουρκία έχοντας εξοπλιστεί σαν αστακός ουδόλως πλήττεται πλέον από την δήθεν αναστολή πωλήσεων όπλων που της επέβαλαν ορισμένες χώρες της ΕΕ.
Με επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στην Ευρωβουλή είχαμε έγκαιρα απαιτήσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένου και του εμπάργκο πώλησης στρατιωτικών εξοπλισμών. Και αυτό γιατί η Τουρκία συνέχιζε τις παραβιάσεις του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ελλάδας και της Κύπρου και απειλούσε με πόλεμο Αθήνα και Λευκωσία. Είχαμε επισημάνει στην Ευρωβουλή ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να υπερεξοπλίζεται αγοράζοντας μαζικά διάφορα όπλα από τις πολεμικές βιομηχανίες των χωρών της ΕΕ τη στιγμή που ο τουρκικός στρατός συνεχίζει την κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαπράττει παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και απειλεί με casus belli την Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Τώρα πλέον είναι αργά μια και ο τουρκικός στρατός εξοπλισμένος από δυτικούς αλλά και Ρώσους έχει αιματοκυλήσει τη Βόρεια Συρία ενώ ταυτόχρονα στέλνει απειλητικά μηνύματα όχι μόνο ενάντια σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά και ενάντια σε Γαλλία και Ιταλία μιας και Total και Eni έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και πετρελαίου της κυπριακής ΑΟΖ.
Με την εισβολή στη Συρία ο Ερντογάν διατείνεται ότι θέλει δήθεν να δημιουργήσει μια εκτεταμένη ζώνη ασφαλείας. Ένα χώρο στον οποίο υποτίθεται θα εγκατασταθούν πρόσφυγες τους οποίους μάλιστα θα φιλοξενεί με ευρωπαϊκά κονδύλια. Στόχος του βεβαίως ήταν και είναι όπως είχαμε επισημάνει σε άρθρο μας στις 22 Σεπτεμβρίου «να δημιουργήσει εντός της Συρίας μια δήθεν ζώνη ασφαλείας όπου θα εγκαταστήσει διάφορους δήθεν πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες επιλεγμένους με βάση τα αντικουρδικά τους φρονήματα προκειμένου να ενισχύσει την τζιχαντιστική συριακή αντιπολίτευση και να υπονομεύσει την ενότητα των Κούρδων στην περιοχή». Ο δρόμος για τη συριακή εισβολή άνοιξε διάπλατα από τη στιγμή που ΝΑΤΟ και Ρωσία αναγνώρισαν και μάλιστα με περίπου ταυτόσημες επίσημες δηλώσεις τους ότι η Τουρκία έχει δήθεν νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της.
Αυτές οι δηλώσεις ήταν αρκετές προκειμένου ο Ερντογάν να λάβει το πράσινο φως για την παράνομη εισβολή του στη Συρία. Στην πράξη αυτό που επιθυμεί ο Ερντογάν είναι να καταλάβει μέρος της συριακής επικράτειας, αλλάζοντας τα σύνορα και αναθεωρώντας στην πράξη τη Συνθήκη της Λωζάνης. Άλλωστε ο ίδιος ποτέ δεν έκρυψε τον βασικό του στόχο ο οποίος ήταν η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Μια Συνθήκη που αφορά γεωγραφικά όχι μόνο τα Βαλκάνια αλλά και τη Μέση Ανατολή. Έτσι όταν στις 29/9/2016 και εκ νέου στις 17/10/2016 ο Ερντογάν με προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έθεσε θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης προχώρησα στην κατάθεση σχετικής Γραπτής Ερώτησης στην Ευρωβουλή στις 19 Οκτωβρίου 2016 πλην όμως η Κομισιόν αντί να κόψει το βήχα του Σουλτάνου σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάνης με την Απάντησή της επί της ουσίας χάιδευε την Άγκυρα.
Επιπλέον μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις 11/12/2017 είχα καταγγείλει στην Ευρωβουλή τις προκλήσεις του Ερντογάν ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7/12/2017 ρητά και κατηγορηματικά διακήρυξε μέσα από το Προεδρικό μέγαρο στην Ηρώδου του Αττικού ότι στόχος του είναι η αναθέωρηση της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία ο Σουλτάνος θεωρούσε ως δήθεν παρωχημένη ιστορικά και δήθεν άδικη για την Τουρκία. Μάλιστα λίγες μέρες μετά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τα δήθεν ελληνοτουρκικά προβλήματα στο Αιγαίο είχε δηλώσει: «Ή να τα λύσουμε μέσω διπλωματίας ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά» (Hellas Journal 4/1/2018). Ήδη ή Άγκυρα έστειλε στρατό ……στη Συρία ως το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση στην πράξη της ίδιας της Συνθήκης της Λωζάνης.
Οψόμεθα για τη συνέχεια.
*Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής