Να επεκταθεί και για Ελλάδα η Συμφωνία της Μάλτας για το μεταναστευτικό
Γράφει ο Νότης Μαριάς*
Έντονες συζητήσεις προκαλεί πλέον στη δημόσια σφαίρα το γεγονός ότι φέτος η Ελλάδα έχει δεχθεί τις περισσότερες αφίξεις παρανόμων μεταναστών και προσφύγων της περιοχής της Μεσογείου. Βεβαίως για όσους παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, όπως επίσης και το γεγονός ότι είχαμε αύξηση 200% των εν λόγω αφίξεων το 2019 σε σχέση με αυτές του 2018. Άλλωστε σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι από τις αρχές του 2019 ενώ σε Ιταλία και Ισπανία είχαν αφιχθεί 15.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες οι αντίστοιχος αριθμός για την Ελλάδα είχε φτάσει στις 38.000. Η επικαιροποίηση των εν λόγω στοιχείων με βάση πρόσφατη ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ καταδεικνύει ότι από τις 77.400 αφίξεις παρανόμων μεταναστών και προσφύγων της περιοχής της Μεσογείου, 45.600 εισήλθαν στην Ελλάδα έναντι 31.800 που εισήλθαν αθροιστικά σε Ιταλία και Ισπανία (New Post 3/10/2019).
Επιπλέον από τα ίδια στοιχεία αποκαλύφθηκε αυτό που επισημαίνουμε με ιδιαίτερη έμφαση τα δύο τελευταία χρόνια. Ότι οι αλλοδαποί που εισρέουν μαζικά στην Πατρίδα μας είναι κυρίως οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Σύμφωνα λοιπόν με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις μόνο το 7% των εν λόγω προσώπων είναι Σύροι. Οι υπόλοιποι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν καθαρά προφίλ οικονομικού μετανάστη μια και κατάγονται ή προέρχονται από χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και την πείνας. Έτσι οι δύσμοιροι κάτοικοι των χωρών του φτωχού αναπτυσσόμενου κόσμου αναζητούν καλύτερη τύχη στις χώρες της Δύσης οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω καταληστεύουν τον πλούτο των εν λόγω χωρών και τις σπρώχνουν συνεχώς στην εξαθλίωση
Αφού λοιπόν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Δύσης υπερεκμεταλλεύονται τους φτωχούς του αναπτυσσόμενου κόσμου και τους μετατρέπουν σε απελπισμένους οικονομικούς μετανάστες θα πρέπει οι δικές τους χώρες να αναλάβουν την υποδοχή των εν λόγω ανθρώπων και να μην τους αφήνουν στο «έλεος του θεού» και στις χώρες πρώτες εισόδου όπως είναι η Ελλάδα η οποία έχει μετατραπεί σε μια τεράστια αποθήκη ψυχών.
Δυστυχώς όμως οι χώρες της ΕΕ αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μάλιστα εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και με τις ευλογίες της Κομισιόν. Έτσι με βάση την πρόσφατη Συμφωνία της Μάλτας η περίφημη ομάδα των οκτώ μέχρι στιγμής προθύμων χωρών ήτοι η Μάλτα, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διαμοιράσουν τα βάρη των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ. Όχι όμως όλων των ροών αλλά μόνο αυτών της Κεντρικής Μεσογείου. Δηλαδή για άλλη μια φορά ο γαλλογερμανικός άξονας προκαλεί και με ιταμό τρόπο εφαρμόζει μια επιλεκτική κοινοτική αλληλεγγύη μόνο προς Μάλτα και Ιταλία όχι όμως και προς την Ελλάδα. Όπως ήδη επισημάναμε και σε σχετικό μας άρθρο αλλά και σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα η Αθήνα οφείλει να πιέσει τις Βρυξέλλες και τις παραπάνω χώρες της ΕΕ να αναλάβουν επί του πρακτέου τις ευθύνες τους και έναντι της Πατρίδας μας ούτως ώστε να επεκταθεί και στην Ελλάδα η Συμφωνία της Μάλτας και έτσι να διαμοιραστούν και να κατανεμηθούν μεταξύ των εν λόγω προθύμων χωρών της ΕΕ και οι μεταναστευτικές ροές από την Ανατολική Μεσόγειο. Η πρωτοβουλία της Αθήνας να συμπήξει μέτωπο με Κύπρο και Βουλγαρία ζητώντας από κοινού στήριξη της ΕΕ δεν αρκεί καθώς εάν η Γαλλία, η Γερμανία και οι λοιπές χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ δεν δεχθούν να μοιραστούν και τις μεταναστευτικές ροές από την Ανατολική Μεσόγειο δημιουργείται εκ των πραγμάτων ένα τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα.
Πρώτον γιατί οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα είναι πολλαπλάσιες αυτών προς Μάλτα και Ιταλία. Δεύτερον γιατί δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζονται οι χώρες πρώτης εισόδου σε χώρες Α και Β κατηγορίας. Τρίτον γιατί είναι προφανές ότι η πλειοψηφία των παρανόμων μεταναστών που εισρέουν στην Ελλάδα δεν θέλουν βεβαίως να παραμείνουν στην Πατρίδα μας αλλά επιθυμούν διακαώς να πάνε στη Γερμανία. Ούτε βεβαίως επαρκεί η προσφορά Γερμανίας και Γαλλίας να μας βοηθήσουν δήθεν προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου στην Ελλάδα. Καλό θα είναι λοιπόν να ειπωθεί στους Υπουργούς Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποδεχθεί ο γαλλογερμανικός άξονας για μετεγκατάσταση τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες που εισρέουν καθημερινά στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο. Πολύ δε περισσότερο καθώς οι δύο αυτές χώρες όφειλαν μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να αποδεχθούν 66.400 άτομα για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα. Πλην όμως η Γερμανία εκτέλεσε μόνο το 1/3 των υποχρεώσεων της και η Γαλλία το 1/4. Αντί λοιπόν να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους Γαλλία και Γερμανία οφείλουν εδώ και τώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
*Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ - Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής