Η Λακωνία στον δρόμο της αγροτικής ανάπτυξης
Γράφει ο Λεωνίδας Γρηγοράκος*
Όταν δεν αξιοποιείς τα πλεονεκτήματά σου τότε, όχι μόνο τα χάνεις, αλλά βρίσκεσαι και σε δυσμενέστερη θέση. Την παραδοχή αυτή φαίνεται να την υποτιμήσαμε ως χώρα.
Η Ελλάδα, επί πολλές δεκαετίες, διέθετε αξιόλογο πρωτογενή τομέα. Αντί να επενδύσουμε σε αυτόν, να εκσυγχρονίσουμε την αγροτική παραγωγή, να εκμεταλλευθούμε με ορθολογικό τρόπο τους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάναμε τα πάντα για να απολέσουμε τις δυνατότητές μας και τις ευκαιρίες που μας δόθηκαν.
Αγνοώντας τις νέες ανάγκες και προκλήσεις, μείναμε προσκολλημένοι σε κοντόφθαλμες αντιλήψεις. Κοιτάξαμε το πρόσκαιρο όφελος χωρίς να εστιάσουμε την προσοχή μας στο μακροπρόθεσμο. Αντιμετωπίσαμε τα όποια προβλήματα ανέκυπταν με λογικές μικροδιευθετήσεων. Μάλιστα, κάναμε και κάτι χειρότερο. Επιτρέψαμε σε διάφορους αυτόκλητους υποστηρικτές να αντιστρατευθούν τα συμφέροντά μας, υιοθετώντας άκαιρες και ακραίες επιδιώξεις.
Αποτέλεσμα; Ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος να βλέπουν με τα χρόνια την παραγωγή τους να συρρικνώνεται και το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει. Έτσι εξηγείται και η παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή μας υστέρηση.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει είναι αυτονόητο ότι και εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Και προπαντός στις προοπτικές που διανοίγονται μπροστά μας. Μόνον έτσι θα κρατήσουμε τον πρωτογενή τομέα ζωντανό, ισχυρό και ανθεκτικό. Ο ανταγωνισμός που σήμερα επικρατεί καθιστά αναγκαία, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την πιστοποίησή τους, την αναζήτηση νέων αγορών, την ανάπτυξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων, καθώς και την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων μάρκετινγκ. Το σίγουρο είναι ότι ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος, ανταποκρινόμενοι στις παραπάνω απαιτήσεις, και την παραγωγή τους προστατεύουν και καθιστούν τα προϊόντα τους ελκυστικότερα, ενισχύοντας την αξία τους.
Η Λακωνία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για να κατανοήσουμε ότι στη νέα εποχή απαιτούνται άλλες πολιτικές, διαφορετικά εργαλεία και προπαντός συγκροτημένες και θεμελιωμένες στρατηγικές για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.
Η ανταπόκρισή μας στις νέες συνθήκες είναι επιβεβλημένη. Το επιτάσσει το αγροτικό και κτηνοτροφικό δυναμικό που διαθέτουμε.
Η σύμπραξη αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, συνεταιρισμών με την επιχειρηματικότητα είναι ο μόνος δρόμος, προκειμένου τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα να αποκτήσουν την αξία που τους αντιστοιχεί. Άλλωστε, κάτι τέτοιο επιτάσσει και ο σημερινός ανταγωνισμός.
Γνωρίζοντας πολύ καλά τα όσα συμβαίνουν στον αγροτικό χώρο του νομού μου, θεωρώ ότι τώρα είναι η ώρα να βγούμε από την εσωστρέφεια, τον εμπειρισμό και τις πρωτόγονες μεθόδους. Να ακολουθήσουμε σύγχρονη στρατηγική εξωστρέφειας. Να αποκτήσουμε τις κατάλληλες επιστημονικές υποδομές. Να εφοδιαστούμε με την απαραίτητη τεχνογνωσία. Να αναπτύξουμε συνέργειες με τον επιχειρηματικό κόσμο. Τώρα μπορούμε να συνδυάσουμε τις εθνικές πολιτικές για την αγροκτηνοτροφία με εκείνες που αποτελούν προτεραιότητα στην κάθε περιοχή.
Στην κατεύθυνση αυτή εκτιμώ ότι είναι ζωτική ανάγκη η δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ελαιολάδου, Βρώσιμης Ελιάς και Παραγώγων. Η ελαιοκαλλιέργεια καθίσταται ανταγωνιστική όταν αξιοποιεί όλες τις μεθόδους για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας του ελαιόλαδου. Χρειάζεται βέβαια εξειδικευμένη ενημέρωση και παροχή ειδικών γνώσεων.
Το λάδι μας διαθέτει εξαιρετικά πλεονεκτήματα που επιτρέπουν στους παραγωγούς να έχουν σημαντικά οφέλη. Αρκεί να υιοθετήσουμε όλα εκείνα τα μέσα και τις πρακτικές που θα διευρύνουν το μερίδιό του στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά. Το ίδιο μπορώ να πω και για το μέλι μας. Ο κόπος των μελισσοκόμων θα αποκτήσει αντίκρισμα όταν υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της παραγωγής.
Τον ρόλο αυτό θα μπορούσε να αναλάβει μια Ακαδημία Προώθησης Επιχειρηματικότητας Λακωνικής Αγροτοκτηνοτροφίας, που θα στηρίζει την εξέλιξη συνεταιρισμών, αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων σε θέματα marketing, εξαγωγών, επιχειρηματικότητας, ανταγωνιστικότητας, βιωσιμότητας. Η στελέχωσή της θα βασιστεί στις μετακλήσεις εθελοντών καταξιωμένων στελεχών του Ιδιωτικού Τομέα, με εμπειρία από τις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού για σεμινάρια, ημερίδες, εφαρμοσμένα εργαστήρια. Κύριος στόχος της θα είναι η στήριξη/εκπαίδευση στην σύνταξη Επιχειρηματικών Σχεδίων και στην αξιοποίηση Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ειδικά και πέραν του ΕΣΠΑ, όπως Διακρατικά Προγράμματα αλλά και η σύνδεση με Ελληνικούς και Διεθνείς αντίστοιχους φορείς.
Με τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε συλλέξει, αλλά και αποδεσμευμένοι από τις στρεβλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος, έχουμε πλέον αναγνωρίσει πως ο πρωτογενής τομέας μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του στην παραγωγική, οικονομική και αναπτυξιακή αναβάθμιση του τόπου μας, της Λακωνίας. Και ταυτόχρονα να αυξήσει σημαντικά το εισόδημα όλων των παραγωγών.
* Υποψήφιος βουλευτής ΚΙΝΑΛ Λακωνίας