Κριτική και αυτοκριτική
Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος
Μπροστά στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που διέπονται από δημοκρατικές διαδικασίες που κατακτήθηκαν με μακροχρόνιους, σκληρούς και αιματηρούς αγώνες ενάντια σε φεουδαρχικά, μοναρχικά και ολοκληρωτικά συστήματα και καθεστώτα καλούνται οι πολίτες να πάρουν θέση για την πορεία της Ε.Ε., αλλά και για την ανάδειξη των ικανότερων σε περιφερειακό, δημοτικό και κοινοτικό επίπεδο στη χώρα. Ήδη, η αντιπαράθεση είναι σκληρή και εφ’ όλης της ύλης, με λεκτικές συγκρούσεις και ασύστολες επιθέσεις «εθνικών» τραμπούκων σε υποψήφιους Ευρωβουλευτές, ενώ εγείρονται εθνικά σύμβολα προκειμένου να αναμετρηθούν στην αρένα του πολιτικού ανταγωνισμού. Για μια ακόμη φορά επιχειρείται να αναδειχθεί ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται με βάση τις ιαχές στις πλατείες, τις φουστανέλες και τις περικεφαλαίες και όχι με συγκεκριμένες επιλογές και πράξεις από την εκλεγμένη Κυβέρνηση και τους νόμιμους εκπροσώπους της.
Διάφοροι τύποι με ασήμαντη ή και ανύπαρκτη πολιτική παρουσία επιχειρούν να διεισδύσουν στον πολιτικό χώρο με έντεχνο καιροσκοπισμό εκμεταλλευόμενοι τη λαθεμένη αντίληψη περί μικρής σημασίας της ψήφου στις Ευρωεκλογές και με αρκετή δόση ανεξέλεγκτης φιλοπατρίας και λατρείας συσσωρεύονται στη γωνία, μήπως μπορέσουν να παραπλανήσουν ή και να εξαπατήσουν κάποιο τμήμα του εκλογικού σώματος, καταφέρουν να τρυπώσουν, να επιπλεύσουν και να ικανοποιήσουν τις ατομικές τους φιλοδοξίες. Παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν πολλαπλές δραστηριότητες και κινήσεις στον πολιτικό χώρο δεξιότερα … της δεξιάς, οι οποίες προσπαθούν να αλιεύσουν από τις Πρέσπες, με δολώματα πατριδοκαπηλίας αξιοποιώντας τη δικαιολογημένη αμηχανία από την τεχνητή σύγχυση και την πραγματική αγάπη για την πατρίδα. Μια νέα πολιτική κίνηση απότοκη των συλλαλητηρίων έκανε την εμφάνισή της με επικεφαλής διαπρεπή «μακεδονομάχο», ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων τον κατηγορεί πως επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα συλλαλητήρια για ψηφοθηρικούς σκοπούς, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις ενέργειές του.
Ορισμένοι, των οποίων οι απόψεις και οι θέσεις στηρίζονται σε ιστορικές καταβολές και αναφορές από τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο σπαραγμό, αλλά και τις προσωπικές τους μαρτυρίες πριν και μετά το 1967, που έζησαν και δεν ξέχασαν το πολιτικό κλίμα της εποχής, την αναταραχή και την κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση, με τη θολή και μολυσμένη ατμόσφαιρα που σκόπιμα είχαν δημιουργήσει και στηρίξει οι ξένοι προστάτες, οφείλουν να υπερασπιστούν τη δημοκρατική πορεία της χώρας και της Ευρώπης, να απομακρύνουν τους μηχανισμούς και τους κινδύνους που την υποσκάπτουν και την υπονομεύουν και που έχουν στόχο τον περιορισμό της, ή ακόμη και την κατάλυσή της. (Πριν από λίγες μέρες δυο δημοσιογράφοι, γνωστοί από τις εκπομπές τους σε ιδιωτικά τηλεοπτικά μέσα αποφάνθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα ότι: αν στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές βγει η Ν.Δ., ο ένας ότι θα κλείσουν συγκεκριμένες εφημερίδες και η ΕΡΤ και ο άλλος συμφώνησε στην προοπτική να μπουν τα τανκς στην ΕΡΤ και να την κατεδαφίσουν).
Πρέπει να υψωθεί ασπίδα προστασίας απέναντι στους ντόπιους και ξένους επιβουλείς, να σφυρηλατηθεί και να προωθηθεί ένα κίνημα μαζικό που θα αναγκάσει την Ε.Ε. να προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα, να προστατεύει τα ανατολικά σύνορά μας και της Κύπρου (σύνορα της Ευρώπης) από τις καθημερινές επιθέσεις, παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τον σύγχρονο Σουλτάνο. Υποχρέωση όλων των πολιτικών είναι να εκφράζονται με πειστικό και ποιοτικό λόγο και να προτάξουν τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού και του Διαφωτισμού που είναι ταυτισμένες με την γηραιά ήπειρο. Να αναδειχθεί η διαφορετικότητα, να υπάρξει όμως αποστροφή στην κατασκευασμένη εχθρότητα, η οποία θα μπορούσε να παρασύρει συνειδήσεις και να τις οδηγήσει σε λανθασμένες εκτιμήσεις και επιλογές. Η συμπόρευση με τα κόμματα που υποστηρίζουν τη βελτίωση του επιπέδου της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών είναι αναγκαία, αφού το ζητούμενο είναι η πορεία της χώρας και της Ευρώπης σε προοδευτική κατεύθυνση, με πραγματική ανάπτυξη και προκοπή, προς όφελος της κοινωνίας των πολλών και όχι μιας μειοψηφίας, μιας ελιτίστικης ολιγαρχίας.
Η ψήφος στις Ευρωεκλογές δεν πρέπει να είναι «χαλαρή», τώρα μάλιστα που το αποτέλεσμα θα έχει σοβαρή απήχηση στις εθνικές εκλογές, με την προσέλευση να είναι μαζική και αποφασιστική. Τα δεκάδες πρόσκαιρα κόμματα και αποκόμματα που τη διεκδικούν παρεισφρέουν, πλασάρονται και κατακερματίζουν το πολιτικό πεδίο και αφού δεν υπάρχουν πολιτικά κενά, η παρουσία τους είναι ασήμαντη και ανώφελη. Τα κόμματα της Βουλής καλύπτουν όλους τους ιδεολογικούς χώρους, με θέσεις και προτάσεις για τις Ελληνικές λύσεις και δεν χρειάζονται ούτε Συνελεύσεις, ούτε άλλοι αυτόκλητοι φωστήρες, που αν σε αρκετούς εξετάσει κανείς το παρελθόν τους, θα καταλάβει την ποιότητα του χαρακτήρα τους και τη σκοπιμότητα των επιδιώξεών τους. Η θέση αυτή δεν μειώνει τα όρια της δημοκρατίας. Κάθε άλλο. Επιχειρεί να σταθεί στη σοβαρότητα της ανταπόκρισης και να αναδείξει το μέγεθος της υποκρισίας και του πολιτικού ευτελισμού.
Τα πολιτικά κόμματα δεν προκύπτουν από το πουθενά. Δημιουργούνται μετά από πολέμους, επαναστάσεις ή μεγάλες και βαθιές θρησκευτικές και οικονομικές κρίσεις• άλλως ξεπροβάλλουν σαν πρόσκαιρες φωτοβολίδες, που σβήνουν και εξαφανίζονται. Δεν επικρατεί η αίσθηση ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν γνωρίζουν, υπολείπονται ή ακόμη και ότι αδυνατούν να πράξουν για το συμφέρον της χώρας. Το ότι διαφέρουν στην ιδεολογία αλλά και στην πράξη είναι πραγματικότητα. Εξάλλου τα λόγια είναι εύκολα και μη κοστολογημένα. Η μείωση της τάσης της πολιτικής αρχηγίας και του εγωισμού και η εξαφάνιση των κομματικών γυρολόγων είναι επιτακτική, με την αναγκαιότητα του πολιτικού συμβιβασμού να είναι επιβεβλημένη, όπως συμβαίνει σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνικής ζωής.
Οι παρατηρήσεις και οι αναφορές αυτές με σωστή κριτική και αυστηρή αυτοκριτική γίνονται οδηγοί στις αποφάσεις μας. Στεκόμαστε σοβαρά και υπεύθυνα απέναντι στις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται στην Ε.Ε. και επιλέγουμε θετικά, καταθέτοντας την εμπιστοσύνη μας προς την προοδευτική κατεύθυνση και όχι αρνητικά – ψήφος διαμαρτυρίας ή τιμωρίας – παρέχοντας πιστοποιητικό νομιμοποίησης σε αμφιλεγόμενες, δημαγωγικές και παραπλανητικές αναλύσεις και προτάσεις.