Ουέ υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές
Γράφει ο Ηλίας Στρατηγάκος*
Μία απάντηση σε απουσιάζοντες φυγόμαχους
Η υποκριτική στάση των περιφερειακών συμβούλων, που απουσίαζαν από την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ,με επακόλουθο να μη πραγματοποιηθεί η 9η τακτική συνεδρίαση, εγείρει βασικά και τεράστια ερωτηματικά που χρήζουν απάντησης και πρέπει όλοι που θα κληθούν να ψηφίσουν στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές της Πελοποννήσου να αξιολογήσουν ανάλογα και να τους κρίνουν.
Υπήρχαν 34 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη και 5 εκτός Η.Δ. που αφορούσαν 51 έργα και δράσεις σε όλη την Πελοπόννησο , τα οποία ο κάθε πολίτης δύναται να τα μελετήσει στον ιστότοπο της Περιφέρειας (ppel) και να κρίνει.
Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία και ιδιαίτερα τονίζεται είναι ότι οι σύμβουλοι υποχρεούνται να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του συμβουλίου και να εκφράζουν τη γνώμη τους και να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Στο άρθρο 171 του ν.3852 ,που αφορά τις υποχρεώσεις των συμβούλων σαφώς καταδικάζονται τέτοιου είδους πρακτικές και στάσεις και μάλιστα προβλέπονται πειθαρχικές ποινές της αργίας και της έκπτωσης, που επιβάλλονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 234 του παραπάνω νόμου από τον Ελεγκτή Νομιμότητας στους συνειδητά απουσιάζοντες.
Σημασία όμως δεν έχει η πειθαρχική καταδίκη ,αλλά η κατάφορα αντιδημοκρατική στάση και συμπεριφορά συμβούλων που, είτε είναι μέλη παρατάξεων, είτε μεμονωμένοι ανεξάρτητοι σύμβουλοι(έτσι χαρακτηρίζονται όσοι έχουν αποσκιρτήσει και αποχωρήσει από τις παρατάξεις με τις οποίες εξελέγησαν) η οποία θα πρέπει να γίνει γνωστή και να καταδικαστεί από το σύνολο του δημοκρατικού λαού της Πελοποννήσου ανεξάρτητα πολιτικής ,ιδεολογικής ,παραταξιακής προτίμησης που έχει .
Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι όργανο της περιφέρειας ,του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας αποτελεί θεμελιώδη θεσμό του δημοσίου βίου των Ελλήνων και κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.
Επομένως κανένας δεν έχει το δικαίωμα τα παρακωλύει τη δημοκρατική λειτουργία του και πολύ περισσότερο να την τορπιλίζει και να επιχαίρει για τη μη πραγματοποίηση της συνεδρίασής του. Αυτό αποτελεί δημοκρατική εκτροπή και πολιτική κατάντια ,σημάδι παρακμής που χαρακτηρίζει αυτούς που μετέρχονται αυτών των πρακτικών, που εύχομαι και θέλω να είναι ένα ατυχές μεμονωμένο γεγονός .
Ανεξάρτητα από αυτό ο Πελοποννησιακός Λαός οφείλει να κατοχυρώσει τις δημοκρατικές κατακτήσεις του και να τους επαναφέρει στη δημοκρατική τάξη και ευπρέπεια.Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι προ των πυλών, ως κυρίαρχος έχει την ευκαιρία και το λόγο και θα απαντήσει στους ετερόκλιτους γραμματείς και φαρισαίους της πολιτικής.
* Πρόεδρος, Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου