Έξυπνες πόλεις
Γράφει η Αναστασία Κανελλοπούλου
Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω το Σαββάτο, 6/10/2018 στην Καλαμάτα ένα εξαιρετικό συνέδριο με τίτλο ΕΞΥΠΝΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ- ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, το οποίο διοργάνωσε η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT. Στο συνέδριο συμμετείχαν πολλοί αυτοδιοικητικοί, Πανεπιστημιακοί και εταιρείες πληροφορικής που ασχολούνται με τα big data και τα έξυπνα στατιστικά.
Η εποχή μας είναι πλέον πολύ πιο μπροστά από αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως μοντέλο οργάνωσης και προσφοράς υπηρεσιών, σχεδιασμού και ανάπτυξης. Σήμερα η επιστήμη της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας έχει ξεπεράσει κάθε εικασία και ο πραγματικός κόσμος για αυτές ανάγεται στην συγκέντρωση και αξιοποίηση στατιστικών δεδομένων πολύ μεγάλης εμβέλειας και , φυσικά, και αξίας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν την ζωή των πολιτών μιας πόλης ή ενός χωριού πολύ πιο εύκολη και ασφαλή.
Οι λεπτομέρειες, στις οποίες μπορούν να φτάσουν αυτά τα στατιστικά, τα big data, είναι τις περισσότερες φορές απρόσμενες για τον μέσο άνθρωπο. Η αξιοποίησή τους για να του προσφερθούν οι καλύτερες δυνατές υπηρεσίες που θα τον προστατεύσουν από τα καιρικά φαινόμενα , από τις μεγάλες καταστροφές, που θα τον προσανατολίσουν σε επιλογές με πολλαπλασιαστικά οφέλη γι’ αυτόν , που θα τον διευκολύνουν σε θέματα πρόσβασης, παροχής φροντίδας κλπ, είναι εκπληκτικές.
Και εδώ βέβαια εμπλέκεται κυρίως ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και που είναι η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, δηλαδή ο Δήμος. Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αυτοδιοικητικούς και συνεργάτες Ευρωπαϊκών Δήμων να μας παρουσιάζουν τρόπους αξιοποίησης των δεδομένων και παροχής υπηρεσιών που στηρίζονται σε αυτά, και πραγματικά ζηλέψαμε.
Από τις αναλύσεις που παρακολουθήσαμε, εξαιρετικής σημασίας ήταν η παρουσίαση της αντιδημάρχου της Χάγης κ. Saskia Bruines, η οποία παρουσίασε πώς ο Δήμος της Χάγης έχει αξιοποιήσει τα έξυπνα στατιστικά δεδομένα που συγκεντρώνει από τους δημότες του, για την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών, για την προσέλκυση επενδυτών και χρηματοδοτών ( crowdfunding), για την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων του Δήμου, μέσω των οποίων αποκτά πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και σε συμμαχίες χρήσιμες για την υλοποίηση των πολιτικών του.
Μέσω της συγκέντρωσης των έξυπνων στατιστικών είναι δυνατόν ένας δήμος να κατανοήσει προς τα πού πρέπει να στρέψει την πολιτική του για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του , για να προσελκύσει επενδύσεις, για να προσφέρει γρήγορα και αποτελεσματικά πληροφορίες και υπηρεσίες στους δημότες του. Πολλοί αυτοδιοικητικοί μίλησαν για τις ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ τους (αστικές και αγροτικές περιοχές ) στις οποίες είναι σε θέση να προσφέρουν on line υπηρεσίες στους δημότες τους, με δωρεάν εφαρμογές , οι οποίες μπορεί να εκτείνονται από θέματα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας μέχρι θέματα crowdfunding και αυτόματων ψηφιακών βοηθών. Παραδείγματα έξυπνων ελληνικών πόλεων παρουσίασαν τα Τρίκαλα και το Ηράκλειο Κρήτης, δήμοι που συνεργάστηκαν συστηματικά με τα Πανεπιστήμια, με τους πολίτες και με τις επιχειρήσεις.
Εξαιρετική η παρουσίαση του Urban big data centre που ανέλυσε ποια δεδομένα χρειάζεται ένας δήμος για να διαμορφώσει τον στρατηγικό του σχεδιασμό.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις πλέον είναι τεράστιες , μας ξεπερνούν, και η Σπάρτη δεν μπορεί να μένει άλλο πίσω και σε αυτόν τον τομέα. Ο κόσμος, η αυτοδιοίκηση , πολλές ελληνικές πόλεις προχωρούν με ραγδαίους ρυθμούς στην καινούργια εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της έξυπνης χρήσης των δεδομένων. Η Σπάρτη μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες και τις πληροφορίες για την ανάδειξη του συγκριτικού της πλεονεκτήματος που είναι ο πολιτισμός της, για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, για την υποστήριξη του αγροτικού τομέα , για την ανάπτυξη υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας επιπλέον των υπαρχουσών, για θέματα παιδείας, επιμόρφωσης, για φορολογικά και γενικότερα οικονομικά θέματα, για επενδύσεις.
Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο έξυπνος , εμείς δεν μπορούμε πλέον να μένουμε στο περιθώριο και στο παραδοσιακό μοντέλο οργάνωσης!