Γράφει ο Γεώργιος Αλατσάς

Πλησιάζει το τέλος του έτους του οποίου διανύουμε και μαζί με αυτό θα τελειώσει και ο νόμος Κατσέλη με την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και θα δούμε τον κίνδυνο πολλών πλειστηριασμών.

Παραθέτω πιο κάτω σκέψεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας του Έλληνα είτε είναι λαϊκή κατοικία είτε είναι πολυτελής. Γιατί κάποιος όταν τον καλό καιρό Δούλεψε και πήρε ένα πολυτελές σπίτι και δεν έχει δεύτερο θα πρέπει να το χάσει δεν το κατάλαβα ποτέ…

Η φιλοσοφία των σκέψεών μου είναι οι πλειστηριασμοί να είναι τόσο δύσκολοι έτσι ώστε στην ουσία να είναι αδύνατον κάποιος φουκαράς να χάσει το σπίτι του αλλά και να μην πέσουμε στην παγίδα των στρατηγικών κακοπληρωτών ,όπως λέμε ,που έχουν να πληρώσουν και δεν το κάνουν. Κακά τα ψέματα οι τράπεζες είναι απαραίτητες σήμερα αλλά πρέπει να μπεί ένα φρένο στον τρόπο που λειτουργούν σήμερα.

Έτσι Λοιπόν πρέπει να θεσμοθετηθούν τα εξής
1. Η μοναδική κατοικία καθενός να θεωρείται κύρια και να απαγορεύεται να πλειστηριαστει . Αν υπάρχουν περισσότερες ο καθένας να δηλώνει ποια είναι η κύρια κατοικία του. Γενικά να απαγορεύεται να πλειστηριαστεί αγαθό αξίας ανώτερης από το διπλάσιο του χρέους. Για παράδειγμα σήμερα όποιος χρωστάει από 500 ευρώ και πάνω στο κράτος γίνεται να γίνει πλειστηριασμός του σπιτιού του. Απαράδεκτο! Ας του πλειστηριασουν αν έχει την τηλεόραση του για παράδειγμα με το μέτρο αυτό δεν θα μπορεί να πλειστηριαστεί αγαθό αξίας πάνω από 1. 000 ευρώ στο συγκεκριμένο παράδειγμα.

2. Για να γίνει πλειστηριασμός θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ενδιαφερόμενοι κάτι το οποίο θα βοηθήσει και στην διαφάνεια του πλειστηριασμού. οι πλειστηριασμοί να είναι ηλεκτρονικοί έτσι ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο της αγέλης,των προσυνεννοημένων δηλαδή προσφορών και να μπορεί να συμμετέχει ο καθένας ανώνυμα από το σπίτι του. Έτσι θα σταματήσει για παράδειγμα το φαινόμενο να υπάρχουν επιτήδειοι στους πλειστηριασμούς και να καταλήγουν τα περιουσιακά στοιχεία στα ίδια χέρια. Στην περίπτωση που μετά από πέντε διαδικασίες δεν υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι να γίνεται ο πλειστηριασμός και με λιγότερους ενδιαφερόμενου και ανεξάρτητα από το ποσό που θα επιτευχθεί ο οφειλέτης να μην χρωστά πλέον τίποτα. Σήμερα αν κάποιος χρωστά 10. 000 ευρώ και η τράπεζα του πάρει το σπίτι για 5. 000 ευρώ τιμή πλειστηριασμού χρωστάει και 5. 000 ευρώ ακόμα Αν πλειστηριαστεί στα 10. 000 ευρώ δεν χρωστάει τίποτα το ίδιο κι αν η τιμή που θα επιτευχθεί είναι μεγαλύτερη αλλά το επιπλέον ποσό Το καρπώνεται η τράπεζα. Απαράδεκτο. Ας πάρεις και εσύ το ρίσκο σου κυρία τράπεζα ,πλειστηριασε το ακίνητο και ότι πάρεις. Αν ισχύσουν αυτά θα είναι σίγουρος τουλάχιστον όποιος χάσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο ότι θα έχει ξοφλήσει. να σταματήσει το φαινόμενο για παράδειγμα κάποιος για χρέος 30 χιλιάδων ευρώ να χάνει το σπίτι του αξίας 100 .000 ευρώ για 20. 000 ευρώ και να πρέπει να χρωστάει και 10. 000 ευρώ. Και φυσικά σε περίπτωση που ο πλειστηριασμός καταλήξεις σε τιμή ανω του χρέους για παράδειγμα 40. 000 Ευρώ Το περισσευούμενα να πηγαίνουν στον οφειλέτη όχι στην τράπεζα. όποιο ποσό πλεονάζει να πηγαίνει στον οφειλέτη για νέα αρχή.

3. Σε περίπτωση που η τράπεζα θέλει να πουλήσει το δάνειο ο πρώτος ενδιαφερόμενος αποκλειστικά να είναι ο οφειλέτης καθώς έχουμε περιπτώσεις που το δάνειο πωλείται και στο 3% της τιμής Δηλαδή για χρέος Εκατό χιλιάδων ευρώ το αγοράζει κάποιος από την τράπεζα για 3. 000 ευρώ Αν ο οφειλέτης μπορεί να τα δώσει και να σταματήσει ο πλειστηριασμός έχει καλώς διαφορετικά αν πάμε σε ενδιαφερόμενους άλλους, η ρήτρα της εκκίνησης να είναι το διπλάσιο δηλαδή 6% έτσι ώστε να δυσκολεύεται η τράπεζα να βρει αγοραστή ,και έτσι να μένει το σπίτι στον φτωχό φουκαρά.

Στην κοινωνία που ζούμε οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι τράπεζες. Αυτό πρέπει να σταματήσει καθώς έχει γίνει ένας ζωντανός χάρος για τον Έλληνα πολίτη. Πουλάνε χρήμα,αλλά όλα τα μαγαζιά έχουν τον κίνδυνο και για χασούρα ,οι τράπεζες γιατί όχι; Γιατί είναι προστατευμένες από παντού;Να σταματήσει το φαινόμενο του υπέρ-χρέους ,δεν είναι δυνατόν να παίρνει ένας δανειο και να καταλήγει με τους τόκους να χρωστά τα 7πλασια. Να θεσπιστεί μέγιστο κέρδος μαζί με καθυστερήσεις να είναι το ένα τέταρτο του δανείου για παράδειγμα αν κάποιος πάρει 100.000 ευρώ δάνειο και δεν το αποπληρώνει να μην έχει χρέος πάνω από 125. 000 ευρώ συνολικά και αυτό το αναφέρω γιατί σε σχετική εκπομπή στην τηλεόραση άκουσα πως κάποιος για χρέος 100 χιλιάδων ευρώ από τράπεζα μέσω δανείου έφτασε να χρωστάμε τις προσαυξήσεις ένα ποσό στα 700. 000 ευρώ δηλαδή 7πλάσιο πόσο.

Σαν φοιτητής θυμάμαι η Citibank ,που υπήρχε τότε, μας πλησίαζε μέσα στη σχολή με υπαλλήλους της και με μόνο την ταυτότητά μας, μας έβγαζε πιστωτικές κάρτες!!

Ο αρχηγός του στρατού λαθεμένα στις πρόσφατες πυρκαγιές δήλωσε ότι ο Στρατός δεν κατεδαφίζει σπίτια Ελλήνων και λέω λαθεμένα γιατί ο λόγος γινόταν για τα αυθαίρετα που είχαμε 100 νεκρούς περίπου. Η ελληνική αστυνομία άραγε Αν κληθεί όταν κλήθεί πώς θα πράξει ;Ελπίζουμε οι αστυνομικοί των οκτακοσίων ευρώ να μην πετάξουν έξω τους άδικα χρωμενους Έλληνες…

*Μαθηματικός

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr