Η Γιορτή Ελιάς πιάνεται απ’ τα, "λαδωμένα", μαλλιά της…
ΣΠΑΡΤΗ. Σύσκεψη με θέμα τις εκδηλώσεις για την 15η Γιορτή Ελιάς και Λαδιού, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουνίου, μετά από πρόσκληση της Προέδρου του Ν. Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος κ. Γεωργία Γαλανοπούλου, προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού επιχορηγεί την Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που διοργανώνει την Γιορτή με αρκετές χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Περίπου όσα δίνει και στο Σαϊνοπούλειο για το Καλοκαιρινό φεστιβάλ στο αμφιθέατρο.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, η Πρόεδρος του Ν.Π.Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και μέλη του Δ.Σ., ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Φλώρος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σαράντος Καπετανάκης εκπροσωπώντας την παράταξη Ενωμένοι Πολίτες, τα μέλη του Συμβουλίου της Τ. Κ. Σελλασίας, ο Πρόεδρος της ΑΜΚ Γιορτή Ελιάς και Λαδιού κος Μανούσος Μανουσάκης και μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης Παναγιώτης Φλώρος και μέλη του Δ.Σ. καθώς και αρκετοί εκθέτες. Ο Μανούσος Μανουσάκης να σημειωθεί ότι διατηρεί ακόμα σχέσεις με τη Σελλασία λόγω του ξενώνα που διατηρεί εκεί.
Της σύσκεψης είχε προηγηθεί η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης για συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων και για μεταφορά μέρους τους και κυρίως της έκθεσης στο κέντρο της Σπάρτης. Ο Εμπορικός Σύλλογος προφανώς εκτιμά ότι το κέντρο της Σπάρτης είναι ο ομφαλός της γης όπου πρέπει να καταλήξουν όλες οι θνησιγενείς γιορτές για να διασωθούν, ίσως.
Στην πρόταση αυτή είχε τοποθετηθεί, ήδη θετικά και η ΑΜΚ Γιορτή Ελιάς και Λαδιού μεταφέροντας την επιθυμία των εκθετών που απ’ ότι φαίνεται είναι ο αυτοσκοπός της Γιορτής. Οι εκθέτες, μια συγκεκριμένη ομάδα που πλέον έχει ταυτιστεί με την Γιορτή, δεν έμεναν ικανοποιημένοι από την προσέλευση κόσμου και το επίπεδο της Γιορτής. Εν πολλοίς είναι οι εκθέτες που βλέπουμε στα περίπτερα στο κέντρο της πόλης κατά τις εκδηλώσεις του Σπάρταθλον αλλά και στην έκθεση στο Μετρό Αθηνών. Φαίνεται Δήμος, Γιορτή Ελιάς και εκθέτες «πάνε πακέτο».
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι οι φετινές εκδηλώσεις - εφόσον τέτοια εποχή δεν τελείται κάποιος γάμος / κέτερινγκ στον χώρο της Γιορτής - θα ξεκινήσουν στις 2 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 6 Αυγούστου στον καθιερωμένο χώρο, στις μόνιμες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην είσοδο του χωριού Σελλασία, ενώ η καθιερωμένη Έκθεση αλλά και υποστηρικτικών επιχειρήσεων του γεωργικού τομέα (γεωργικά εφόδια, εξοπλισμός, υπηρεσίες, κλπ), θα πραγματοποιηθεί (!) σε τμήμα της Κων/νου Παλαιολόγου πλησίον του Αγάλματος του Λεωνίδα, από τις 3 μέχρι τις 5 Αυγούστου.
Επιπλέον ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης ζήτησε την διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» για τις 4 Αυγούστου ώστε οι δύο θεσμοί να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για την επίτευξη της μέγιστης επισκεψιμότητας στην πόλη. Το ζητούμενο λοιπόν, στη Σπάρτη, δεν είναι ο εορτασμός αυτής καθεαυτής της ελιάς αλλά η τόνωση της εμπορικής κίνησης στη Σπάρτη.
Κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ορίστηκε Οργανωτική Επιτροπή της 15ης Γιορτής Ελιάς και Λαδιού, με Πρόεδρο, ποιον άλλον, τον κ. Μανούσο Μανουσάκη, η οποία και θα ανακοινώσει το περιεχόμενο των εκδηλώσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες, με έμφαση στη διατήρηση του χαρακτήρα του θεσμού (!), αλλά και στην συμμετοχή όλων των φορέων και των επιχειρήσεων που το επιθυμούν. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και τα δελτία τύπου της εταιρείας που ηγείται ο κ. Μανουσάκης αποστέλλονται από τα Γραφεία του Νομικού προσώπου Πολιτισμού του Δήμου. Εδώ είναι η πινελιά Βαλιώτη, Πινελιά σε ελαιογραφία… που λέμε.
Η Γιορτή Ελιάς της Σελλασίας "πνίγεται" και πιάνεται απ’ τα, "λαδωμένα" μαλλιά της για να σωθεί…