Τι σημαίνει νομικά διαβίβαση δικογραφίας για πολιτικά πρόσωπα και οι συνέπειες
Γράφει ο Χρήστος Ηλ.Τσίχλης*
Στη Βουλή διαβιβάσθηκε η δικογραφία που αφορά την αγοραπωλησία αμυντικού υλικού από την Σαουδική Αραβία και η δικογραφία που αφορά στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Πρόσφατα είχε διαβιβασθεί στη βουλή, δικογραφία για χρηματοδοτήσεις Μ.Κ.Ο. και Α.Ε. από το υπουργείο εξωτερικών. Το αδίκημα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μελών της κυβέρνησης, καθώς και τα διαρκή εγλήματα, δεν παραγράφονται. Ο θεσμός των προστατευμένων μαρτύρων, εφαρμόζεται στο οργανωμένο έγκλημα και όχι σε άλλες περιπτώσεις. Οποιοδήποτε αδίκημα εμπίπτει στην διάρκεια τέλεσης καθηκόντων μελών της κυβέρνησης, παραγράφεται σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις βουλευτικών εκλογών. Αυτό δεν αλλάζει με νόμο, αλλά μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκ του Συντάγματος απαγορεύεται υπουργός να γνωρίζει το περιεχόμενο μίας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας. Οι δικογραφίες σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, διαβιβάζονται στη βουλή αμελλητί δηλαδή αμέσως, χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή της εκτελεστικής εξουσίας δηλαδή της κυβέρνησης.
Δεν επιτρέπεται να καταδικαστούν πολίτες ,μόνο με καταθέσεις ανώνυμων μαρτύρων και ο Εισαγγελέας δικαιούται να ζητήσει άρση της ανωνυμίας ,εάν η υπόθεση φτάσει στο ακροατήριο. Ο θεσμός των ανώνυμων-προστατευμένων μαρτύρων εφαρμόζεται μόνο στο οργανωμένο έγκλημα.
Όσον αφορά την υπόθεση Novartis, πολλοί ερωτούν για ποιό λόγο επελέγει η συγκεκριμένη χρονική περίοδος έρευνας και αποκλείστηκαν άλλα χρονικά διαστήματα.
Διατάξεις για την ποινική ευθύνη μελών της κυβέρνησης, εμπεριέχουν όλα τα ελληνικά Συντάγματα, ενώ το Σύνταγμα του 1975 εμπεριέχει το άρθρο 86 το οποίο και τροποποιήθηκε κατά την διαδικασία αναθεώρησης του 2001.
Η ποινική ευθύνη αφορά μέλη της κυβέρνησης για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Για την αναζήτηση της ευθύνης μελών της κυβέρνησης,η κοινοβουλευτική προδικασία περιλαμβάνει:
1.Την πρόταση για άσκηση δίωξης για ποινική ευθύνη μελών της κυβέρνησης από 30 βουλευτές.
2. Την συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής με απόφαση 151 βουλευτών, η οποία θα εξετάσει την κατηγορία και θα εκδώσει πόρισμα. Διαφορετικά απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη.
3.Δημοσιοποίηση στη βουλή του πορίσματος και ψηφοφορία στην ολομέλεια για να ληφθεί απόφαση άσκησης ή μη κατηγορίας, με 151 βουλευτές. Αν η βουλή αποφασίσει να ασκήσει κατηγορίες, ακολουθεί η σύσταση Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου.
Η αστική ευθύνη μελών της κυβέρνησης συνίσταται στην αποκατάσταση των ζημιών που η ποινική ευθύνη προκάλεσε ή της ζημίας από πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση καθηκόντων. Η αστική ευθύνη εξετάζεται με αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου σύμφωνα με το άρθρο 105/106 Εισ.Ν.ΑΚ από τα διοικητικά δικαστήρια ,ενώ υπαίτιο εις ολόκληρον είναι και το συγκεκριμένο μέλος της κυβέρνησης. Το Ειδικό Δικαστήριο είναι ανώτατο και συγκροτείται από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου. Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν ή ο αρχαιότερος.
*Δικηγόρος Αθηνών