Μεταρρύθμιση των ΔΕΥΑ με αναγκαστικές συνενώσεις
Γράφει η Όλγα Κοτσελίδου*
Οι ΔΕΥΑ υπέστησαν μια σημαντική αλλαγή στη δομή τους το 2010. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» με βάση το οποίο συνενώθηκαν γειτονικοί δήμοι με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός τους πανελλαδικά συμπαρέσυρε αναγκαστικά και τις ΔΕΥΑ, αφού η χωρική τους αρμοδιότητα συνέπιπτε με τη χωρική αρμοδιότητα του αντίστοιχου Δήμου.
Παρότι επρόκειτο για αναγκαστική συνένωση ήταν μια αναπόφευκτη αλλαγή που όμως δεν έγινε με τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ωστόσο, η παροχή αστικού νερού παρέμεινε στο πλαίσιο της δημοτικής διαχείρισης με όλα τα χαρακτηριστικά της και κυρίως την εγγύτητα της υπηρεσίας στον πολίτη.
Αλλά, η επέκταση της αρμοδιότητας των ΔΕΥΑ στην ενδοχώρα που υστερούσε σοβαρά σε υποδομές, είχε σε πολλές περιπτώσεις αχαρτογράφητα δίκτυα με πολλές διαρροές, μεικτά δίκτυα (ύδρευσης και άρδευσης), μεγαλύτερη πυκνότητα δικτύων, και ταυτόχρονα η περίοδος οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης που ακολούθησε, με όλους τους περιορισμούς που συνεπαγόταν ιδίως στο προσωπικό, έκανε την εφαρμογή του Καλλικράτη μια πολύ δύσκολη συνθήκη για τις επιχειρήσεις.
Γιατί μια μεταρρύθμιση αυτού του είδους και αυτής της έκτασης δεν είναι μια άσκηση επί χάρτου, είναι μια στρατηγική αλλαγή της συνολικής επιχειρησιακής λειτουργίας που όμως για να φέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα απαιτεί συνεκτικό σχέδιο, πόρους, εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό που θα υποστηρίξει την αλλαγή. Η έλλειψη όλων αυτών δυσκόλεψε πολύ τις επιχειρήσεις που έπρεπε να ενσωματώσουν προβληματικές περιοχές σε σύντομο χρονικό διάστημα για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Γιατί το νερό συνδέεται με τη δημόσια υγεία, η αποχέτευση με την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν ρισκάρεις.
Σήμερα σχεδιάζεται μια ακόμα μεταρρύθμιση για τις ΔΕΥΑ. Αυτή τη φορά χωρίς την αλλαγή στην αρχιτεκτονική των Δήμων. Με μόνο κριτήριο την επίτευξη οικονομίας κλίμακος. Χωρίς την συναίνεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και χωρίς τα μαθήματα που μας δίδαξε ο Καλλικράτης, που είναι σχετικά πρόσφατα. Οταν όμως τα λάθη επαναλαμβάνονται μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή. Την αντέχουμε;
(*) Γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ