ΛΑΚΩΝΙΑ. Το πρόβλημα της διάθεσης και εμπορίας των πορτοκαλιών πλήττει και πάλι φέτος τους Λάκωνες παραγωγούς. Σε αντίθεση με πέρσι, η εξαγωγική δραστηριότητα είναι μειωμένη ενώ παρατηρούνται αθρόες εισαγωγές του προϊόντος, κυρίως από την Αίγυπτο.

Για τον λόγο αυτό ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης συναντήθηκε ΣΤΙς 18/4/24 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον αρμόδιο υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη για να του εκθέσει το πρόβλημα.

Μετά τη συνάντηση ο Θανάσης Δαβάκης δήλωσε:

«Συναντήθηκα χθες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και του εξέθεσα το πρόβλημα της διάθεσης και εμπορίας των πορτοκαλιών στη Λακωνία.

Του μετέφερα το κλίμα αγωνίας που υπάρχει στους Λάκωνες παραγωγούς δεδομένου ότι μέχρι στιγμής παρατηρείται τεράστια μείωση στην εμπορία των πορτοκαλιών και ιδιαίτερα της ποικιλίας βαλέντσια, την στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια την ίδια εποχή είχαμε έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Παράλληλα στην ελληνική αγορά γίνονται αυξημένες εισαγωγές από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα την Αίγυπτο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου Εμπόρων

Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ), γεγονός που περιορίζει τη διάθεση των ελληνικών προϊόντων.

Επίσης, τον ενημέρωσα ότι δυστυχώς μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών καταλήγουν στη χυμοποίηση σε πολύ χαμηλή τιμή, ενώ όσα διατίθενται στην αγορά φεύγουν από τον παραγωγό σε τιμή που καθιστά ασύμφορη την καλλιέργειά τους.

Του ζήτησα να εξετάσει αν και κατά πόσον η μεγάλη αυτή κάμψη στις εξαγωγές προκύπτει από την αύξηση των εισαγωγών από την Αίγυπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από ποια συμφωνία προκύπτει αυτό και τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο για να προστατεύσει το προϊόν και το εισόδημα των παραγωγών.

Επιπρόσθετα, ζήτησα να εξετασθούν από το υπουργείο τρόποι διασφάλισης της εμπορευσιμότητάς του προϊόντος μέσα στο συγκεκριμένο Ενωσιακό περιβάλλον και σε περίπτωση που το φαινόμενο αυτό επιμείνει, την στήριξη με κάποιας μορφής ενίσχυση στους παραγωγούς.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα και ότι θα θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας του Νότου, που θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Μάλιστα με ενημέρωσε ότι έχει εντάξει τα εσπεριδοειδή στο πρόγραμμα έκτακτων ελέγχων προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων».

Συμφωνήσαμε να βρισκόμαστε σε επικοινωνία για το θέμα αυτό και υποσχέθηκε ότι θα με ενημερώσει για τις εξελίξεις”.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις