ΣΠΑΡΤΗ. Η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σπάρτη, ήταν μια δικαίωση όσων, με παρέμβασή τους, αξίωσαν να διορθωθεί η διαδρομή και ο βωμός να ανάψει μπροστά στο άγαλμα του Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα. Να διορθωθεί, όχι να αλλάξει. Γιατί περί λάθους επρόκειτο.

Ήταν μια τελετή σεμνή, που σηματοδότησε την αξία και σημασία της πόλης όταν μάλιστα λίγο πριν τον βωμό υπάρχει αφιερωμένο μνημείο στους Σπαρτιάτες Ολυμπιονίκες και στην μοναδική γυναίκα Σπαρτιάτισσα την Κυνίσκα.

Η Φλόγα εισήλθε στην πόλη από τον νότο και διασχίζοντας την πολύπαθη μεν αλλά ευπρεπισμένη, κατα τον δυνατόν, λεωφόρο του Αυτοκράτορα Παλαιολόγου κατέληξε μπροστά από το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα. Εκεί εκπρόσωποι της Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διαδρομής της Φλόγας προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την εξαίρεση της Σπάρτης, «καίγοντας» λιβάνι στην πόλη. Δεν υπάρχει δικαιολογία... Υπάρχει όμως συγχώρεση. Η Σπάρτη δεν μπορεί να εξαιρείται...

Τα εύσημα για τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από τη Σπάρτη ανήκουν στους κ.κ. Παναρίτη και Βακαλόπουλο και όσους συνηγόρισαν και δεν είναι λίγοι, αντέδρασαν και διόρθωσαν την ιστορική αυτή αβλεψία.

Ο δήμαρχος, αρχές και πολίτες, παιδιά της πόλης, υποδέχθηκαν τη Φλόγα, έντιμα και δωρικά. Σημασία έχει ότι σε μια περίοδο όπου τα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή φλέγονται, το Φως της Ανακωχής και της Ειρήνης έλαμψε στη Σπάρτη του Βασιλιά της ρώμης Λεωνίδα και του Νομοθέτη της ισότητας Λυκούργου. Εδώ, σε αυτή την πόλη Βασιλείς και Νομοθέτες, Αυτοκράτορες και Στρατηγοί γίνονται ένα σώμα αξίας και συμβολισμού που έχει χαράξει την Ιστορία της Ανθρωπότητας. Ας συγχωρήσουμε το δαίμονα της σοβαρής αβλεψίας και της αυθαιρεσίας, που έδωσε στον Νομοθέτη Λυκούργο έναν ακόμα τίτλο, του Βασιλέα (υπήρχε Βασιλιάς Λυκούργος στη Θράκη) και ας κρατήσουμε, σε μια εποχή που όλοι έχουμε ανάγκη, την εκεχειρία απο ό,τι σκληρό, αδυσώπητο, βασανιστικό και επιζήμιο, ας κρατήσουμε τη θέρμη που αντάλλαξαν η Σπάρτη με την Ολυμπία.

Μια ακόμα διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας ας μας καταστήσει όλους πιο προσεκτικούς στα μεγάλα και στα μικρά, στα σύνθετα και τα απλά, στα βέβαια και στα ρηξικέλευτα.

Η Σπάρτη πάντα θα μας σώζει... και η Ολυμπία πάντα θα μας λυτρώνει.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην τηλεοπτική κάλυψη της αφής που έγινε εθελοντικά, όπως και τόσα άλλα γίνονται αθόρυβα και ουσιαστικά, στην πόλη που, εν τέλει, το αξίζει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις