Οι αφοσιωμένοι λάτρεις των σκύλων τείνουν να είναι πολύ ευγενικοί μαζί τους! Μοιράζονται τα σπίτια τους, τα κρεβάτια τους και φυσικά το φαγητό τους! Πολλά από τα τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, που οι άνθρωποι χωνεύουν ομαλά, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στους σκύλους.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες από τις τροφές που τρώνε οι άνθρωποι, μπορούν να ωφελήσουν στην υγεία των σκύλων, όπως στην ενδυνάμωση των αρθρώσεων, καλύτερη αναπνοή και ανοσία από αλλεργίες. Εδώ παιδιά μου, θα δούμε τι δεν πρέπει να τρώνε τα σκυλιά και τι πρέπει να τρώνε!

Προτού δώσετε στον σκύλο σας οποιαδήποτε τροφή, διαβάστε παρακάτω και μάθετε κάποιες από τις τροφές που είναι ασφαλείς και κάποιες που μπορούν να στείλουν τον σκύλο κατευθείαν στον κτηνίατρο! Και να έχετε πάντα υπόψη σας ότι ακόμη και οι υγιεινές τροφές που δίνονται σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία των σκύλων!

Να επιλέγετε πάντα μια ποιοτική τροφή ως κύρια διατροφή του σκύλου σας! Και μην ξεχνάτε να διασταυρώνετε τις πληροφορίες που σας παρουσιάζω εδώ πάντα με τον κτηνίατρό σας!

Τι δεν πρέπει να τρώνε και τι πρέπει να τρώνε τα σκυλιά

Αμύγδαλα

Οι σκύλοι δεν πρέπει να τρώνε αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα δεν είναι απαραίτητα τοξικά για τους σκύλους, αλλά μπορούν να μπλοκάρουν τον οισοφάγο ή ακόμα και να σκίσουν την τραχεία οδό, αν δεν μασηθούν καλά. Τα αλατισμένα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, επειδή μπορούν να αυξήσουν την κατακράτηση υγρών, η οποία είναι δυνητικά θανατηφόρα για σκύλους, οι οποίοι είναι επιρρεπείς σε καρδιακές παθήσεις.

Ψωμί

Τα σκυλιά μπορούν να φάνε ψωμί. Μικρές ποσότητες απλού ψωμιού, χωρίς μπαχαρικά και σίγουρα χωρίς σταφίδες δεν θα βλάψουν τον σκύλο σας, αλλά δεν θα του προσφέρουν και οφέλη στην υγεία. Δεν έχει καμία θρεπτική αξία και μπορεί πραγματικά να γεμίσει με υδατάνθρακες και θερμίδες το σκύλο, όπως και τους ανθρώπους. Τα σπιτικά ψωμιά είναι καλύτερη επιλογή από αυτά του εμπορίου, καθώς το ψωμί από το εμπόριο, περιέχει συνήθως περιττά συντηρητικά, αλλά είναι καλύτερο να το αποφύγετε εντελώς.

Κάσιους

Και ναι λοιπόν, τα σκυλιά μπορούν να φάνε κάσιους! Αν τους δώσετε λίγα κάθε φορά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Έχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνες, αλλά ενώ αυτοί οι ξηροί καρποί περιέχουν λιγότερο λίπος από άλλους, η υπερβολική ποσότητα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με το λίπος. Μερικά ανάλατα κάσιους είναι απολαυστικά και δεν κάνουν κακό!

Τυρί

Οι σκύλοι μπορούν να φάνε τυρί σε μικρές έως μέτριες ποσότητες. Εφόσον ο σκύλος σας δεν έχει δυσανεξία στη λακτόζη, κάτι που είναι σπάνιο, το τυρί μπορεί να είναι μια εξαιρετική απόλαυση. Πολλά είδη τυριών μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επομένως προτιμήστε ποικιλίες με χαμηλότερα λιπαρά, όπως το τυρί cottage ή τη μοτσαρέλα.

Σοκολάτα

Όχι, οι σκύλοι δεν πρέπει ποτέ να τρώνε σοκολάτα! Δεν είναι απλώς ένας αστικός μύθος. Η σοκολάτα περιέχει τοξικές ουσίες που ονομάζονται μεθυλξανθίνες, οι οποίες είναι διεγερτικά που σταματούν τη μεταβολική διαδικασία του σκύλου. Ακόμη και λίγη σοκολάτα, ειδικά η μαύρη σοκολάτα, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και έμετο. Μια μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, ακανόνιστη καρδιακή λειτουργία, ακόμη και θάνατο. Μην έχετε σοκολάτα σε προσβάσιμα σημεία για τον σκύλο σας. Εάν ο σκύλος σας καταπιεί σοκολάτα, επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό!

Κανέλα

Τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε κανέλα, αν και δεν είναι στην πραγματικότητα τοξική για τους σκύλους, είναι μάλλον καλύτερο να την αποφύγετε. Η κανέλα και τα έλαιά της, μπορεί να ερεθίσουν το εσωτερικό του στόματος των σκύλων, κάνοντάς τους να νιώθουν άβολα και άρρωστα. Μπορεί να μειώσει πάρα πολύ το σάκχαρο του αίματος ενός σκύλου και μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, έμετο, αυξημένο ή μειωμένο καρδιακό ρυθμό, ακόμη και ηπατική νόσο. Εάν το εισπνεύσουν σε μορφή σκόνης, η κανέλα μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, βήχα και πνιγμό.

Καρύδα

Αυτό το φρούτο περιέχει λαυρικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των ιών, οπότε μπορούν να τη φάνε. Μπορεί επίσης να βοηθήσει με την κακοσμία του στόματος και από δερματικές παθήσεις, όπως κοκκινίλες, αλλεργίες από ψύλλους και φαγούρες στο δέρμα. Το γάλα και το λάδι καρύδας είναι ασφαλή για τους σκύλους.

Καλαμπόκι

Φυσικά και μπορούν να φάνε καλαμπόκι, εφόσον είναι ένα από τα πιο κοινά συστατικά στις περισσότερες τροφές για σκύλους. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να το χωνέψει ένας σκύλος και μπορεί να προκαλέσει εντερική απόφραξη, οπότε αν τους δώσετε λίγο καλαμπόκι, βεβαιωθείτε ότι είναι σκέτος καρπός.

Αυγά

Τα σκυλιά μπορούν να φάνε αυγά, είναι ασφαλή, αρκεί να είναι πλήρως μαγειρεμένα. Τα μαγειρεμένα αυγά είναι μια υπέροχη πηγή πρωτεΐνης και μπορούν να βοηθήσουν σε στομαχικές διαταραχές. Ωστόσο, η κατανάλωση ωμού ασπραδιού, μπορεί να συμβάλει στην ανεπάρκεια βιοτίνης, οπότε φροντίστε να τα μαγειρέψετε καλά μέχρι το τέλος, πριν να τα δώσετε στο κατοικίδιο σας!

Ψάρια

Τα σκυλιά μπορούν να φάνε ψάρια, γιατί περιέχουν καλά λίπη και αμινοξέα, δίνοντας στον σκύλο σας θρεπτικά στοιχεία. Ο σολομός και οι σαρδέλες είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί, ο σολομός, επειδή είναι γεμάτος με βιταμίνες και πρωτεΐνες και οι σαρδέλες, επειδή έχουν μαλακά, εύπεπτα κόκκαλα για επιπλέον ασβέστιο. Με εξαίρεση τις σαρδέλες, φροντίστε ν’ αφαιρέσετε στα υπόλοιπα ψάρια όλα τα μικροσκοπικά κόκαλα, τα οποία μπορεί να είναι κουραστικά, αλλά είναι σίγουρα απαραίτητα. Ποτέ μην ταΐζετε τον σκύλο σας άψητο ψάρι, μόνο πλήρως μαγειρεμένο και κρύο και όχι περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα!

Σκόρδο

Τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε σκόρδο, κρεμμύδια, πράσα, σχοινόπρασο. Το σκόρδο ανήκει στην οικογένεια Allium και είναι πέντε φορές πιο τοξικό για τους σκύλους απ’ ότι τα υπόλοιπα της οικογένειας αυτής. Μπορεί να δημιουργήσει αναιμία στους σκύλους, προκαλώντας παρενέργειες όπως ωχρά ούλα, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αδυναμία και κατάρρευση. Η δηλητηρίαση από σκόρδο και κρεμμύδια δεν έχει εμφανή κι άμεσα συμπτώματα, οπότε αν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει φάει λίγο, παρακολουθήστε τον για μερικές ημέρες, όχι μόνο μετά την κατανάλωση.

Ζαμπόν

Τα σκυλιά μπορούν να φάνε ζαμπόν, αλλά σίγουρα δεν είναι το πιο υγιεινό για αυτά. Το ζαμπόν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λίπος, οπότε ενώ το να μοιράζεσαι ένα μικρό κομμάτι δεν είναι μεγάλη αμαρτία, δεν θα πρέπει να σας γίνει συνήθεια!

Μέλι

Εννοείται μπορούν να φάνε μέλι, γιατί είναι μια τροφή γεμάτη με αμέτρητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες A, B, C, D, E και K, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό και αντιοξειδωτικά. Το να ταΐζετε σκύλους με μικρές ποσότητες μελιού μπορεί να βοηθήσει με τις αλλεργίες, επειδή εισάγει μικρές ποσότητες γύρης στον οργανισμό τους, δημιουργώντας τους ανοσία στα αλλεργιογόνα. Εκτός από τη βρώση, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως τοπική θεραπεία για εγκαύματα και επιφανειακά κοψίματα.

Παγωτό

Όσο αναζωογονητικό κι αν είναι το παγωτό, περιέχει πολλή ζάχαρη, επομένως είναι καλύτερο να μην το φάει ο σκύλος σας. Επίσης, μερικοί σκύλοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Για να αποφύγετε εντελώς το γάλα, παγώστε κομμάτια από φράουλες, σμέουρα, μήλα και ανανά και δώστε στον σκύλο σας μια γλυκιά, παγωμένη απόλαυση.

Macadamia καρύδια

Όχι, οι σκύλοι δεν πρέπει ποτέ να τρώνε ξηρούς καρπούς μακαντάμια. Αυτή είναι μια από τις πιο δηλητηριώδεις τροφές για σκύλους. Οι ξηροί καρποί Macadamia, μέρος της οικογένειας Protaceae, μπορούν να προκαλέσουν εμετό, αυξημένη θερμοκρασία σώματος, αδυναμία βάδισης και λήθαργο. Ακόμη χειρότερα, μπορούν να επηρεάσουν το νευρικό σύστημα. Ποτέ μην ταΐζετε τον σκύλο σας με καρύδια macadamia!

Γάλα

Εν μέρει, μπορούν να πίνουν γάλα, αλλά να είστε προσεκτικοί. Μερικοί σκύλοι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και δεν χωνεύουν καλά το γάλα. Αν και δεν είναι κακό για τα σκυλιά να πίνουν λίγο γάλα, οι σκυλογονείς θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη!

Φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο μπορεί να το φάει ο σκύλος, γιατί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Περιέχει καλά λιπαρά για την καρδιά, βιταμίνες Β και Ε και νιασίνη. Το ανάλατο φυστικοβούτυρο είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι το φυστικοβούτυρο δεν περιέχει ξυλιτόλη, ένα υποκατάστατο ζάχαρης που μπορεί να είναι τοξικό για τους σκύλους.

Φυστίκια

Οι σκύλοι μπορούν να φάνε φιστίκια, αλλά όχι αμύγδαλα! Είναι γεμάτα με καλά λίπη και πρωτεΐνες που μπορούν να ωφελήσουν τον σκύλο σας. Απλώς φροντίστε να δίνετε τα φιστίκια με μέτρο, καθώς δεν θέλετε ο σκύλος σας να παίρνει πολύ λίπος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το πάγκρεας. Επίσης, αποφύγετε τα αλατισμένα φιστίκια. Το πολύ αλάτι είναι δύσκολο να το επεξεργαστούν οι σκύλοι.

Ποπ κόρν

Ναι, τα σκυλιά μπορούν να φάνε ποπ κορν. Μπορείτε με μέτρο να δώσετε ανάλατο, μη βουτυρωμένο ποπ κορν στον σκύλο σας. Περιέχει ριβοφλαβίνη και θειαμίνη, τα οποία προάγουν την υγεία των ματιών και την πέψη, καθώς και μικρές ποσότητες σιδήρου και πρωτεΐνης. Φροντίστε να μην φάνε τον σπόρο του καλαμποκιού, γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.

Χοιρινό

Τα σκυλιά μπορούν να φάνε χοιρινό. Το χοιρινό είναι μια εξαιρετικά εύπεπτη πρωτεΐνη, γεμάτη με αμινοξέα, βέβαια περιέχει περισσότερες θερμίδες ανά κιλό από άλλα κρέατα. Το χοιρινό κρέας μπορεί να προκαλέσει λιγότερες αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα κατοικίδια σε σύγκριση με άλλες πρωτεΐνες.

Όσο και αν αγαπάτε τα σκυλάκια σας και πασχίζετε να τους το δείξετε με κάθε τρόπο, θέλει μεγάλη προσοχή και γνώση στο ποιες τροφές μπορούν άφοβα να γευτούν! Και πάντα σε μικρές ποσότητες κάθε φορά και πάντα το κάθε σκυλί είναι μοναδικό και μπορεί ν’ αντιδράσει διαφορετικά σε κάθε τροφή!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις