ΕΛΛΑΔΑ. Το τελευταίο 10ήμερο εντοπίζεται ιδιαίτερη κινητικότητα, κυρίως από το εγχώριο εμπόριο ελαιολάδου αλλά και την Ιταλία, για εξασφάλιση ποσοτήτων ώστε να περάσει «αναίμακτα» το καλοκαίρι, καθώς μια μερίδα παραγωγών έχει προεξοφλήσει την απότομη διόρθωση και είναι διατεθειμένο να πουλήσει όσο-όσο, πιέζοντας σημαντικά τις τιμές.

Όπως γράφει το elaiaskarpos.gr η πτώση των τιμών σε όλες τις κατηγορίες (έξτρα, παρθένο και βιομηχανικός άσσος) έχει ανακοπεί στην Ισπανία, με το έξτρα σταθερά στα 7,4-7,6 ευρώ το κιλό, τα παρθένα στα 6,7-7 ευρώ και τα λαμπάντε πέριξ των 6,40-6,60 ευρώ το κιλό. Πλέον δεν υπάρχει υποχώρηση τιμών, όσο τουλάχιστον οι πωλήσεις χύμα συντηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σε περίπτωση που οι πωλήσεις Απριλίου διατηρηθούν στους 70-80.000 τόνους το μήνα στην Ισπανία, η αγορά μπορεί να κρατήσει ψηλά τις τιμές έως τις αρχές καλοκαιριού αφού η διαθεσιμότητα φαίνεται να είναι η χαμηλότερη των τελευταίων ετών. Παρά τις ενδείξεις για μία καλή επόμενη χρονιά, απομένει ένα εξάμηνο μέχρις ότου συσκευαστεί προϊόν νέας εσοδείας, που είναι πολύς χρόνος.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, οι υψηλότερες τιμές στη Λακωνία παραμένουν στα 7,80 με 8,10 ευρώ το κιλό για τα καλά έξτρα, στη Μεσσηνία γίνονται πράξεις με 7,30 έως 7,50 ευρώ και στην Κρήτη η αγορά κινείται σε ένα εύρος από 7,10 έως 7,30 ευρώ το κιλό. Άνθρωποι της αγοράς εικάζουν -καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα επίσημα στοιχεία- πως στις δεξαμενές Ελλήνων παραγωγών παραμένουν περί τους 50-55.000 τόνους ελαιολάδου.

Στην Ιταλία πάντως τα αποθέματα θεωρούνται πολύ χαμηλά για να επαρκέσουν μέχρι την έναρξη της νέας περιόδου καθώς οι ανάγκες της βιομηχανίας τουρισμού είναι σημαντικές. Να σημειωθεί πως στη γειτονική χώρα υπάρχει σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ οργανωμένων συνεταιρισμών και εμπόρων, αφού οι παραγωγοί αρνούνται να διώξουν τις τρεις γραμμές σε τιμές κάτω από 8,5 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το εμπόριο θεωρεί πως μπορεί τις επόμενες βδομάδες να εξασφαλίσει ικανές ποσότητες από τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Κερδισμένη όπως και να ‘χει η Τουρκία

Αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει διόρθωση αποτελεί η Τουρκία. Αυτό θα πρέπει να το έχουν στα υπόψιν τους οι έχοντες απόθεμα, αφού η χώρα είναι και φέτος πλεονασματική με κάτι παραπάνω από 100.000 τόνους απόθεμα, έτοιμους να σταλθούν σταδιακά ή μονομιάς σε κάθε γωνιά της υψηλίου. Τις επόμενες βδομάδες και πριν καθίσει το καλοκαίρι, είναι πολύ πιθανό να αρθούν οι περιορισμοί στις τούρκικες εξαγωγές ελαιολάδου, αφού σε περίπτωση που η καρπόδεση στη Μεσόγειο εξελιχθεί καλά, θα υπάρχει το κίνητρο να φύγει η υπόλοιπη παραγωγή όσο οι τιμές παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, ενώ αν η καρπόδεση δεν εξελιχθεί καλά, τότε σύσσωμος ο κλάδος θα πιέσει τον Ερντογάν να καρπωθεί τις υψηλές τιμές πριν καταφθάσει η νέα σοδειά, αφού τα περιθώρια κέρδους στην εσωτερική αγορά είναι σαφώς μικρότερα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις