ΕΛΛΑΔΑ. Το αυχενικό σύνδρομο (ή σωστότερα, αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο) είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις στις μέρες μας, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της κακής στάσης γενικότερα, και συνίσταται κυρίως στην εκδήλωση πόνου ή ενοχλήσεων στην αυχενική μοίρα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων στη περιοχή του αυχένα και γύρω από αυτή, το οποίο περιλαμβάνει αυχεναλγία, δυσκαμψία, αντανακλώμενο πόνο στον ώμο ή μέχρι κάτω στο χέρι. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε μετά την ηλικία των 25–30 ετών.

Κατηγορίες αυχενικού συνδρόμου

Το αυχενικό σύνδρομο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

  • Το δευτεροπαθές αυχενικό σύνδρομο, που προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο οργανικό νόσημα ή ανατομική διαταραχή, π.χ. κήλη δίσκου.
  • Το ιδιοπαθές αυχενικό σύνδρομο, το οποίο έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία και συχνά συνδέεται με καταστάσεις έντονου stress.

Αίτια αυχενικού συνδρόμου

Το αυχενικό σύνδρομο οφείλεται κυρίως στους εξής παράγοντες:

  • Καθιστική εργασία και ζωή
  • Πολύωρη παραμονή μπροστά στον υπολογιστή (“Homo Computerus”)
  • Κακή στάση του σώματος (καμπούριασμα)
  • Καταστάσεις stress/ Άγχος
  • Μυϊκή θλάση ή διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης στον αυχένα ύστερα από κάκωση (για παράδειγμα σε αθλητική δραστηριότητα, ή μετά από τροχαίο ατύχημα).
  • Πίεση νευρικής ρίζας στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε δισκοπάθεια (προβολή ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) στις νεότερες ηλικίες, ή σε σπονδυλοαρθροπάθεια (εκφύλιση του δίσκου, τα «άλατα» που λένε οι ασθενείς) στις μεγαλύτερες.

Αν και η μαγνητική τομογραφία είναι η ενδεδειγμένη εξέταση για να δείξει την κατάσταση του μεσοσπονδυλίου δίσκου, εδώ θα πρέπει να αναφερθούν τα εξής:

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης απεικονίζεται με τη μαγνητική τομογραφία και σε ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ άτομα, χωρίς να συνοδεύεται κατ’ ανάγκη από αντίστοιχη κλινική εικόνα. Ομοίως, η εκφύλιση του δίσκου ή η στένωση στη μαγνητική τομογραφία, παρατηρούνται και σε ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ άτομα, τα οποία επίσης δεν εμφανίζουν κάποιο κλινικό πρόβλημα.

Επομένως θα πρέπει πάντοτε ο ιατρός να συσχετίζει την εικόνα του ασθενή με τις αντίστοιχες απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να αποφαίνεται αν πράγματι τα ευρήματα αποτελούν την αιτία του προβλήματος.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου είναι ποικίλα με κυριότερα και πιο συχνά τα παρακάτω:

  • Έντονος πόνος ή ενόχληση («πιάσιμο») στην περιοχή του αυχένα
  • Έντονος πόνος στην ανώτερη περιοχή της ράχης ή στην περιοχή του ώμου
  • Δυσκαμψία
  • Μούδιασμα στα άκρα (δηλ. στο βραχίονα, στο αντιβράχιο και στα δάχτυλα)
  • Μυϊκή αδυναμία στα άνω άκρα
  • Δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού

Παρά την πολύ διαδομένη αντίληψη ότι το αυχενικό σύνδρομο ευθύνεται για τις περιπτώσεις πονοκεφάλου, ζάλης, εμβοών ή ιλίγγου, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πλειονότητα των περιπτώσεων, παρά μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όπου συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες.

Πως αντιμετωπίζεται το αυχενικό σύνδρομο;

Η αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου εξαρτάται από το αίτιο, καθώς και από τυχόν νευρολογικά σημεία (μυϊκή αδυναμία, παράλυση, εξάλειψη αντανακλαστικών ή σπαστικότητα των άκρων).

Γενικά στην απλή αυχεναλγία (αυτό που πολύς κόσμος αποκαλεί «ψύξη»), συνήθως το αίτιο είναι κάποια μυϊκή θλάση μετά από έντονη καταπόνηση ή απότομη κίνηση του κεφαλιού. Η αντιμετώπιση είναι συνήθως φαρμακευτική, με αγωγή που περιλαμβάνει αναλγητικά ή/ & αντιφλεγμονώδη, ενώ μπορεί να χρειαστεί και φυσικοθεραπεία.

Στην περίπτωση που το αυχενικό σύνδρομο είναι πιο σοβαρό, όπως όταν οφείλεται σε πίεση κάποιας νευρικής ρίζας, τότε η αποκατάσταση και η θεραπεία απαιτεί περισσότερο χρονικό διάστημα. Χρησιμοποιείται μαλακό αυχενικό περιλαίμιο («κολλάρο»), φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα και ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τις κινήσεις του αυχένα, αποφεύγοντας τις απότομες κινήσεις. Η φυσικοθεραπεία συνήθως δεν ενδείκνυται στην οξεία φάση και όταν εκτελείται θα πρέπει να γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένους φυσικοθεραπευτές, γιατί υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η κλινική εικόνα. Στις λίγες εκείνες περιπτώσεις όπου η πίεση στο νεύρο επιμένει παρά την αγωγή, ή/ & εμφανίζεται εικόνα παράλυσης του άνω άκρου, τότε το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση και αποσυμπίεση του νεύρου.

Εάν αισθανθείτε πόνο στον αυχένα ή στον ώμο, επισκεφθείτε άμεσα τον ιατρό ορθοπαιδικό σας για να γίνει σωστή διάγνωση και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Είναι σημαντικό να ενεργοποιηθείτε άμεσα και προτού εγκατασταθούν συμπτώματα στο άνω άκρο, γιατί τότε θα σημαίνει ότι υπάρχει πίεση νευρικής ρίζας και αντανακλώμενος πόνος, τα οποία αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα.

Μέχρι την επίσκεψή σας στον ιατρό, μπορείτε να κάνετε κάποιες απλές ενέργειες για να καταπραΰνετε τον πόνο, όπως:

  • Αποφυγή ακραίων θέσεων της κεφαλής
  • Τοποθέτηση κολλάρου
  • Χρήση ήπιας θερμότητας στον αυχένα (θερμαντικά gel, χλιαρό νερό στο ντους, κ.ά.)
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις