Απορρίφθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η οριοθέτηση του δρόμου εισόδου και εξόδου στον σχεδιαζόμενο ΧΥΤΥ

Γράφει ο Δημήτρης Πανάγος

ΣΚΑΛΑ. Δεν εγκρίθηκε, εν τέλει, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα, η οριοθέτηση και σήμανση του δρόμου από όπου θα περάσουν τα μηχανήματα για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Όπως είναι γνωστό, στην θέση «Ξηροκάμπια» της Δ.Κ. Σκάλας, κατόπιν αποφάσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δρομολογείται η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) αλλά και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), που θα εξυπηρετεί το σύνολο της Π.Ε Λακωνίας.

Οι σχεδιασμοί της Περιφέρειας Πελ/νήσου έχουν ενοχλήσει σφόδρα μεγάλη μερίδα κατοίκων, που βλέπουν να συντελείται στον τόπο τους ένα «οικολογικό έγκλημα κολοσσιαίων διαστάσεων».

Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, η τοποθεσία του έργου, «...βρίσκεται πάνω στο μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα της Νότιας Πελοποννήσου».

Συγκεκριμένα, «...πάνω από τις πηγές του υπόγειου προστατευόμενου υδατικού συστήματος Σκάλας (GR300180A7), σε απόσταση 430 μέτρων από την κοίτη του Ευρώτα και εντός ζώνης NATURA (GR2540003)».

Το αποτέλεσμα τής ψηφοφορίας (20-7) στο Δημοτικό Συμβούλιο, χαιρετίστηκε από την Επιτροπή Αγώνα τών κατοίκων Ευρώτα που αντιτίθενται στο έργο, αφού κατά τη γνώμη τους, «...αποτελεί ένα ακόμα τεκμήριο που αποτυπώνει την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στο σχεδιαζόμενο έργο. Είναι μια μεγάλη νίκη των κατοίκων της περιοχής καθώς διαμορφώθηκε μέσα σε συνθήκες καραντίνας, σε κλίμα ασφυκτικών πιέσεων από την Περιφέρεια και τον στενό πυρήνα της δημοτική αρχής, οι οποίοι λειτουργώντας συντονισμένα έκαναν ότι μπορούσαν για να ξεκινήσουν οι εργασίες άμεσα...».

Βέβαια, υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά μας, για την οριστική κατάληξη της υπόθεσης. Εκκρεμεί επίσης και η απόφαση του ΣτΕ.

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της Επιτροπής:

«Παρά την νίκη αυτή, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός καθότι η κυβέρνηση και η περιφέρεια με αρωγό τον στενό πυρήνα της Δημοτικής αρχής είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν το συγκεκριμένο έργο, εξυπηρετώντας τα κέρδη των ομίλων με κάθε κόστος και δεν θα διστάσουν να ξαναφέρουν το ίδιο θέμα προς ψήφιση στο ΔΣ.

Οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι δεν ελπίζουμε στην “δικαίωση” του αγώνα μας από το ΣτΕ. Ο ρόλος του ως "κολυμπήθρα του Σιλωάμ" για την νομιμοποίηση μνημονικών περικοπών (μισθών, συντάξεων κτλ), τη στέρηση δημοκρατικών ελευθεριών καθώς και για δεκάδες καταστροφικά αντιπεριβαλλοντικά έργα, έχει φανεί ουκ ολίγες φορές(Σκουριές, Λευκίμμη, Κουλέντια-χερσόνησος Μαλεα, Γραμματικό). Μακάρι να διαψευστούμε».