ΣΠΑΡΤΗ. Η Scarlett Bauwens έχει πολλές πατρίδες, αλλά η Ελλάδα είναι αυτή που επέλεξε να «ρίξει άγκυρα», αγκαλιάζοντας μάλιστα και την ελληνορθόδοξη πίστη όταν βαφτίστηκε Αθανασία πριν λίγους μήνες στη Σπάρτη.

«Μόλις προσγειώθηκα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένιωσα μια οικειότητα που ήταν δύσκολο να εξηγήσω στην αρχή. Ένιωσα σαν να έφτασα σπίτι μου, παρόλο που δεν είχα ζήσει ποτέ εκεί», είπε η Scarlett στον «Νέο Κόσμο», λίγες μέρες πριν το Πάσχα που θα γιορτάσει στη Μελβούρνη για πρώτη φορά ως Ελληνορθόδοξη Χριστιανή.

Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι της στην Ελλάδα ένιωσε μια οικειότητα που ήταν δύσκολο να εξηγήσει. Ένιωσε σαν να έφτασε σπίτι της

Γεννημένη στον Μαυρίκιο, όπου πέρασε τα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής της, πριν μετακομίσει στο Μπαλί για να τελειώσει το σχολείο και ύστερα στη Μελβούρνη, η Scarlett έχει επισκεφθεί και έχει ζήσει ανάμεσα σε πολλές κουλτούρες. Λέει ότι αυτό που την τράβηξε στην Ελλάδα ήταν ο τρόπος ζωής όπου η οικογένεια είναι τόσο σημαντική. Προσθέτει ότι παρά την διαφορετική ιστορία τους, τόσο ο Μαυρίκιος όσο και η Ινδονησία, έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες με την Ελλάδα στον τρόπο που η οικογένεια κατέχει κεντρικό ρόλο.

«Με πήρε οκτώ χρόνια να αποφασίσω να ενταχθώ στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ποτέ δεν ένιωσα πίεση, αλλά ήθελα να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερα πριν το κάνω».

Λέει αισθάνεται πιο ήρεμη με τον εαυτό της και τη ζωή της, από τότε που άρχισε να διαβάζει για την Ορθοδοξία και να πηγαίνει στην εκκλησία.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ορθοδοξία θα εμπλουτίσει τη ζωή μου με νόημα και μια βαθιά αίσθηση ότι ανήκω σε μια διαχρονική και ιερή παράδοση»

«Για μένα, μια ζωή χωρίς πίστη αποστερείται της συλλογικότητας και του νοήματος που προκύπτει από την ενσωμάτωση σε μια θρησκευτική κοινότητα. Η έλλειψη πνευματικών πεποιθήσεων μπορεί να οδηγήσει στον ατομικισμό και στις υλικές επιδιώξεις, δημιουργώντας ένα αίσθημα κενού ή προκαλώντας υπαρξιακά ερωτήματα σε δύσκολες περιόδους».

Μεγαλώνοντας ανάμεσα σε μουσουλμάνους, ινδουιστές, καθολικούς, προτεστάντες, η ελληνορθόδοξη θρησκεία ξεχώρισε ως εκείνη που της ταίριαζε περισσότερο.

«Είμαι αρκετά συντηρητική στον τρόπο που σκέφτομαι, στον τρόπο που ζω. Και πιστεύω ότι μέσα από την Ορθοδοξία έχω επανασυνδεθεί με τις αξίες μου, τον πραγματικό μου εαυτό».

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η Scarlett ανακάλυψε μια πνευματικότητα που δεν είχε βιώσει σε άλλες θρησκείες που είχε γνωρίσει

Η Scarlett, είχε βαπτιστεί Καθολική όταν ήταν μωρό οπότε χρειάστηκε να περάσει από μερικές γραφειοκρατικές περιπέτειες.

«Το παίρνουν πολύ σοβαρά», λέει περιγράφοντας τη μακρά διαδικασία, αλλά και τον σεβασμό και την υποστήριξη που έλαβε μόλις φάνηκε πόση έρευνα και σκέψη είχε διοχετεύσει στην απόφασή της.

Η Scarlett είχε ήδη μετακομίσει από τη Μελβούρνη για να ζήσει και να εργαστεί σε μια διεθνή εταιρεία συμβούλων στην Ελλάδα, μοιράζοντας το χρόνο της μεταξύ της Αθήνας και του μικρού χωριού κοντά στη Σπάρτη, απ’ όπου κατάγεται ο Κώστας, ο Ελληνοαυστραλός σύντροφός της.

Τρεις ιερείς (προεξάρχων ο πατέρας Γεώργιος Μπλάθρας) συμμετείχαν στο μυστήριο της βάφτισής της τον Ιανουάριο όπου μόνο ο νονός της, και ο σύντροφός της παρευρίσκονταν, γεγονός που της επέτρεψε να βυθιστεί πλήρως στην ιεροτελεστία και να συνδεθεί με τον Θεό.

Είναι τα μικρά χωριά και ο τρόπος ζωής όπου η οικογένεια κατέχει κεντρικό ρόλο, που τράβηξαν την Scarlett στην Ελλάδα

«Βγαίνοντας από την τελετή δεν είχα λόγια. Είχα δάκρυα στα μάτια μου».

Ένιωσε επίσης ευνοημένη όταν ο ιερέας την πήρε από το χέρι και την γύρισε σε όλη τη Σπάρτη, λέγοντας περήφανα σε όλους "Κοιτάξτε αυτή τη γυναίκα. Είναι από τον Μαυρίκιο και τώρα είναι Ελληνορθόδοξη".

Αθανασία είναι ένα όνομα με συμβολική αξία στην οικογένειά της.

«Ο παππούς του συντρόφου μου, λεγόταν Αθανάσιος. Και ήταν αυτός που έχτισε το Πατρικό στο χωριό, και το οποίο ο Κώστας ανακαίνισε πριν από δέκα χρόνια».

«Ένα από τα πράγματα που παρατήρησε η οικογένεια, είναι ότι μοιράζομαι παρόμοια χαρακτηριστικά με τον παππού του Κώστα. Από τις ιστορίες που έχω ακούσει, είμαστε και οι δύο αφοσιωμένοι στην οικογένεια. Και κάνω συχνά αστεία, και αγαπώ πολύ τη ζωή και τη φύση, όπως και εκείνος. Και έτσι φάνηκε λογικό να πάρω το όνομά του».

Στο μυστήριο ήταν μόνο ο νονός της και ο σύντροφός της, γεγονός που της επέτρεψε να βυθιστεί πλήρως στην ιεροτελεστεία και να συνδεθεί με τον Θεό

Φαίνεται όμως ότι υπάρχει μια βαθύτερη σύνδεση στην απόφασή της να ενστερνιστεί αυτή την πίστη και να κάνει την Ελλάδα «λιμάνι» της.

Θυμάται έντονα στο πρώτο ταξίδι της στην Ελλάδα με τον Κώστα, να ακούει στο ραδιόφωνο τη "Ρόζα" του Μητροπάνου. Και πως πυροδότησε κάτι μέσα της, για να μάθει και να κατανοήσει αυτούς τους στίχους.

Κάτι ανάλογο συνέβη και πάλι χρόνια αργότερα, όταν άκουσε τη Μαρινέλλα να τραγουδάει το γνωστό τραγούδι "Άνοιξε Πέτρα" σε μια μικρή συναυλία στο Γαλάτσι.

«Εκείνη τη στιγμή, άρχισα να κλαίω. Και σκέφτηκα ‘Πρέπει να ζήσω εδώ. Νιώθω συνδεδεμένη με τη μουσική, με τον πολιτισμό, με την ιστορία. Εκείνη την ώρα κατάλαβα ότι έπρεπε απλά να γεμίσω τις βαλίτσες μου και να μετακομίσω στην Ελλάδα».

Στο Μπαλί, όπου η Scarlett τελείωσε το σχολείο μαζί με άλλα παιδιά από διαφορετικές κουλτούρες, μια εμπειρία που της χάρισε ευρεία προοπτική και βαθιά εκτίμηση για την ομορφιά της πολιτισμικής ποικιλομορφίας

Προσθέτει ότι μπορεί να την «πετάξουν» οπουδήποτε στον κόσμο και θα προσαρμοστεί. «Αλλά τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί αποφάσισα να περάσω περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα. Βρήκα δουλειά εκεί, έγινα ελληνορθόδοξη και νιώθω ότι ανήκω εκεί».

Η Scarlett, ή Αθανασία πλέον, μαθαίνει ελληνικά, την όγδοη γλώσσα στην οποία θα μπορεί να επικοινωνεί.

«Έχω τόση αγάπη και σεβασμό για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα μας», καταλήγει προσθέτοντας πόσο όμορφο είναι να μοιράζεται αυτή την εμπειρία με Έλληνες.

«Λατρεύουμε την ιστιοπλοΐα, την κωπηλασία και γι’ αυτό περνούσαμε τον ελεύθερο χρόνο μας πλέοντας στις θάλασσες στα νησιά γύρω από τον Μαυρίκιο»

«Γνωρίζω πολλούς Έλληνες εδώ στη Μελβούρνη, οι οποίοι δεν έχουν πάει ποτέ στην Ελλάδα. Και θέλω να καταλάβουν ότι την Ελλάδα δεν τη σέβονται μόνο οι Έλληνες, αλλά και άλλοι άνθρωποι που την αγαπούν».

Ελπίζει ότι η εμπειρία της μπορεί να εμπνεύσει και άλλους να ξεκινήσουν μια παρόμοια ιστορία αγάπης με τη χώρα μας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις