ΚΟΣΜΟΣ. Ολοκληρώθηκε με μεγάλη νίκη του Nemo από την Ελβετία ο 68ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, το βράδυ του Σαββάτου στο Μάλμε της Σουηδίας.

Εκπροσωπώντας την Ελβετία, το Nemo θριάμβευσε με το τραγούδι «The Code» στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision και συγκεντρώνοντας 591 βαθμούς - στην πλειονότητά τους από τις κεντρικές επιτροπές των χωρών που ψήφισαν - και χάρισε την πρωτιά στη χώρα του. Η Ελβετία έτσι, θα διοργανώσει τον διαγωνισμό το 2025 για τρίτη φορά, καθώς είχε φιλοξενήσει και κερδίσει τον πρώτο διαγωνισμό το 1956 στο Λουγκάνο και στη συνέχεια το 1988, με το τραγούδι «Ne partez pas sans moi» που ερμήνευσε η Σελίν Ντιόν.

«Σας ευχαριστώ όλους, ελπίζω αυτός ο διαγωνισμός να πραγματοποιεί πάντα αυτό που υπόσχεται, την αγάπη και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς», είπε το Nemo αμέσως μετά τη νίκη του, όταν ανέβηκε στη σκηνή. Το Nemo είναι non binary άτομο. «Οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν περισσότερο και νομίζω ότι η κατανόηση σημαίνει τα πάντα για μένα. Και το να μπορείς να εκπροσωπείς αυτήν την κοινότητα στη Eurovision είναι εκπληκτικό. Και είμαι τόσο χαρούμενο που δεν είμαι καν το μόνο φέτος. Ξέρετε, αυτό είναι ακόμα καλύτερο γιατί απλώς, απλώς δείχνει ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη», είχε δηλώσει πριν από τον τελικό.

Τη δεύτερη θέση στη Eurovision κατέκτησε η Κροατία με τον Baby Lasagna και το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» συγκεντρώνοντας 547 βαθμούς - κερδίζοντας τις προτιμήσεις του κοινού, με μεγάλη διαφορά, ενώ τρίτη τερμάτισε η Ουκρανία με τις Αlyona Αlyona και Jerry Heil που ερμήνευσαν το «Teresa & Maria» και πήραν 453 βαθμούς.

Το «ZARI» της Μαρίνας Σάττι τερμάτισε στην 11 θέση με 126 βαθμούς ενώ η Κύπρος με το τραγούδι «Liar» της Silia Kapsis έλαβε την 15η θέση με 78.

«Σαν να ήταν η τελευταία της φορά», όπως λέει ο στίχος του τραγουδιού της, η Μαρίνα Σάττι τα έδωσε όλα και αποθεώθηκε από το κοινό στον τελικό της Eurovision 2024. Η Μαρίνα Σάττι μαζί με τους χορευτές της εμφανίστηκαν στη 12η θέση του μεγάλου τελικού, ξεσήκωσαν το κοινό και τα εκατομμύρια τηλεθεατών. Το «Ζάρι» καταχειροκροτήθηκε, ενώ οι φανς στην αρένα τραγουδούσαν μαζί της και την επευφημούσαν σε όλη τη διάρκειά του. Τελικά, η Ελλάδα κέρδισε ένα 12άρι από τη βαθμολογία των κριτικών επιτροπών και αυτό ήρθε από την Ελβετία, με το Nemo να σηκώνεται και να αγκαλιάζει τη Μαρίνα Σάττι, με την οποία είχαν έρθει πολύ κοντά κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, που αποκάλυψε η Έλενα Παπαρίζου, δόθηκε στην Ελβετία και τους 10 βαθμούς έλαβε η Κύπρος.

Το νικητήριο τραγούδι, το οποίο γράφτηκε από τους Nemo, Linda Dale, Benji Alasu και Nylan, μιλά για την προσωπική αναζήτηση μέχρι να βρεις το ποιος/ποια/ποιο είσαι. H ελβετική επιτροπή επέλεξε τον τραγουδιστή αφού άκουσε περίπου 420 διαφορετικούς καλλιτέχνες που κατέθεσαν τα τραγούδια τους.

Στον μεγάλο τελικό συμμετείχαν συνολικά 25 χώρες και όχι 26, αφού η Ολλανδία με τον Joost Klein αποκλείστηκε λίγες ώρες πριν από την έναρξη ύστερα από καταγγελία μιας γυναίκας, μέλους της παραγωγής της EBU.

Αν και το κλίμα ήταν φορτισμένο, ειδικά μετά την αποβολή του Ολλανδού και τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις έξω από το Μάλμε Αρίνα, ο διαγωνισμός κύλησε ομαλά - στο μεγαλύτερο μέρος του. Πολλοί καλλιτέχνες ευχήθηκαν «Ειρήνη» και έδωσαν μηνύματα αγάπης, αναφερόμενοι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ η Ισραηλινή τραγουδίστρια Εντέν Γκολάν αντιμετώπισε και πάλι γιουχαΐσματα και αποδοκιμασίες κατά την παρουσία της στη σκηνή. Το Ισραήλ ωστόσο κέρδισε 323 βαθμούς από το κοινό, γεγονός που συνέβαλε ώστε να τερματίσει τελικά στην 5η θέση.

Αντιμέτωπη με έντονες αποδοκιμασίες από το κοινό στο στάδιο ήρθε και η επιτροπή της EBU που ήταν παρούσα, ειδικά όταν κλήθηκε να ανακοινώσει τη βαθμολογία της ολλανδικής επιτροπής, τον εκπρόσωπο της οποίας είχε νωρίτερα αποβάλει με μία απόφαση που δίχασε τους Eurofans.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις