ΕΛΛΑΔΑ. Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και επεισόδιο μεταφοράς σκόνης αναμένεται τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα το διάσημα 15 – 20 Μαΐου 2024. Η παρουσία χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο σε συνδυασμό με υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από την περιοχή μας θα οδηγήσουν στη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρατηρούνται υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας από την Τρίτη 14/5 από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Δυτική Ελλάδα και προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, μεταφορά σκόνης από την Αφρική προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας κυρίως από την Πέμπτη 16/5, με μεγάλη συγκέντρωση κοντά στο έδαφος, και θα εκδηλωθούν κατά τόπους λασποβροχές στα ηπειρωτικά.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μ πάνω από τη μέση στάθμη θάλασσας, επίπεδο όπου μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών, και η συγκέντρωση της σκόνης χαμηλά στην ατμόσφαιρα όπως προβλέπονται από τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι τη Δευτέρα 20/5.

Έρχεται υποτροπικός αεροχείμαρρος

Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος, που δημιουργείται από τον συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του, είναι αυτός που φέρνει τις υψηλές θερμοκρασίες και τη σκόνη.

Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, τονίζει ότι η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμα και τους 32 βαθμούς σε μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ τοπικά στα νότια και την Κρήτη δεν αποκλείεται να φτάσει τους 34-36 βαθμούς.

Η ατμόσφαιρα αναμένεται αποπνικτική καθώς η σκόνη θα έχει έντονη και επίμονη παρουσία στην ατμόσφαιρα της χώρας, συμβάλλοντας στο αίσθημα δυσφορίας.

Με αρκετή ζέστη προς τα κεντρικά και νότια, αφρικανική σκόνη αλλά και αστάθεια θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας, σημειώνει ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Για σκόνη διαρκείας κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σημειώνοντας ότι αναμένεται νέα έξαρση της αφρικανικής σκόνης.

Όπως επεσήμανε ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, πρόκειται για το φαινόμενο του «υποτροπικού αεροχείμαρρου» που θα πλήξει ιδιαίτερα επτά περιοχές.

«Πιο αναλυτικά, η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας από την Τετάρτη, 15/5, και μετά ευνοεί τη μεταφορά σκόνης και θερμών αερίων μαζών από τις ακτές τις Αφρικής προς την περιοχή μας. Το θερμό αυτό κύμα δεν αποκλείεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται από την Παρασκευή και μετά 10 με 12 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα», γράφει ο μετεωρολόγος.

Πώς σχηματίζεται ο υποτροπικός αεροχείμαρρος

Η αλλαγή του σκηνικού του καιρού οφείλεται στον υποτροπικό αεροχείμαρρο, ο οποίος, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά δημιουργείται «από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του».

«Έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν την έννοια του αεροχείμαρρου (Jet stream) τον οποίο τον έχουμε παρομοιάσει με ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα αέρα με πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμoυς σε μεγάλα υψόμετρα», αναφέρει στο X.

«Οι αεροχείμαρροι δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Αυτή η ανώτερη ροή της ατμόσφαιρας, αλλά και οι σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες που θα πνέουν στα δυτικά θα προκαλέσουν μεταφορά αφρικανικής σκόνης, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας, μέχρι τι αρχές της ερχόμενης εβδομάδος», προσθέτει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις